fbpx

Vladna blamaža s primerjavami cen 15 živil se nadaljuje: mediji skušajo pomagati prodati zgodbo o borbi proti inflaciji

Foto: sta

Ni dvoma, da je početje vlade ne le absurdno, ampak celo bizarno. Da javnosti servira pravljico o “ukrepu” za blaženje prehranske draginje s tem, da jih bo obveščala o cenah trgovcev, kot da to gospodinjstva ne počnejo že sama …  In potem to bizarnost želijo upravičiti s trditvijo, da se bodo jeseni proti inflaciji borili s 15 t. i. osnovnih skupin živil, za katere bodo javno objavili cene različnih trgovcev in jih s tem odvrnili od izrazitih podražitev. Iz tega je dobro razvidno, kako vlada prvič ne pozna svojih državljanov in drugič, kako slabo pozna naš trg in gospodarstvo.

Poročanje in informiranje o cenah trgovcev na predpostavki, da bodo zaradi “javnega izpostavljanja” kar naenkrat znižali cene, je na našem trgu nemogoče, saj bodo dražili vsi in za teh 15 se bodo kartelno dogovorili, drugič, pa bodo teh 15 kompenzirali s podražitvami drugih izdelkov. Gre za vlado, ki ne razume, da je birokratski boj z resnično ekonomijo tako brezupen, kot da bi se znanstveniki borili z zakoni narave. Edino, kar se bo zgodilo, je to, da bodo trgovci imeli cene (enako) visoke, kar že itak počnejo zaradi plitvega trga.

Po tem, ko je vlada javnosti sporočila nov “ukrep” za pomoč državljanom, se je nanjo usul plaz kritik, saj gre za absurden ukrep, pa še to dokaj milo rečeno. Gre za košarico 15 živil in njihovih cen, o katerih bo vlada informirala državljane. Ni čudno, da se državljani jezijo, ko pa je to, kot bi se vlada delala norca, dobesedno.

Kot da državljani doslej niso primerjali cen sami ob vseh reklamnih letakih, ponudbah ipd. Rekordno inflacijo naj bi vlada jeseni poskušala znižati s košarico 15 t. i. osnovnih skupin živil, za te pa naj bi javno objavili cene različnih trgovcev in jih s tem odvrnili od izrazitih podražitev. Da je absurdnost še večja, govori tudi dejstvo, da je vlada za “štetje in primerjanje” cen celo razpisala razpis, da bi to opravil zunanji izvajalec, pa še to so se na poziv odzvali samo trije (pa še to je preveč).

Spomnimo, da je že Vida Kocjančič opozorila, da gre za socialističen ukrep in da je to metanje peska v oči državljanom, ki so že sami doslej primerjali cene in kot da vlada z ustvarjanjem novih ministrstev in svojih kvazi strokovnih zaposlitev ni z denarjem dovolj razsipavala, bodo zdaj še nekomu plačali, da primerja cene kruha in mleka. Prispele so sicer cenovno zelo različne. Med najcenejšo in najdražjo naj bi bilo več kot 67 tisoč evrov razlike.

Tanja Brkić