Vodja posvetovalne skupine dr. Logar: Zaradi kuhančka na stojnici nihče ne bo prikrajšan, pristanek na intenzivni enoti je šele katastrofa

dr. Mateja Logar (Foto: STA)

Nihče ne bo prikrajšan, če ne bo spil kuhančka in pojedel hot doga na stojnici, če pa bo kdo od njegovih ali celo on ostal pred intenzivno enoto, ker ne bo dovolj bolniških postelj, pa bo to katastrofa,” je ponazorila vodja posvetovalne skupine za covid-19 dr. Mateja Logar.

Vlada je s soboto prepovedala strežbo hrane in pijače na stojnicah, izjema je le pečen kostanj. Pri sejemskih prireditvah na odprtih površinah je treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, njihovo območje pa mora biti ograjeno tako, da pristop drugače kot prek uradnega vhoda ni mogoč.

Spremembe odloka, ki začne veljati v soboto, je vladi predlagala strokovna skupina za covid-19, katere vodja Mateja Logar je novinarjem pojasnila, da je tveganje za prenos okužbe na stojnicah bistveno večje kot v organiziranih lokalih.

Pristanek na intenzivni enoti je večja katastrofa od kuhančka na stojnici
Mnenje strokovne skupine je, da stojnice, ki ponujajo hrano in pijačo, niso dovoljene, ker prihaja do stika z velikim številom ljudi in je povečana možnost, da pride do prenosa okužbe,” je povedala Logarjeva. Ponekod po državi so v teh dneh novoletni sejmi že odprti, na njih pa so tudi stojnice s hrano in pijačo, poroča STA. “Nihče ne bo prikrajšan, če ne bo spil kuhančka in pojedel hot doga na stojnici, če pa bo kdo od njegovih ali celo on ostal pred intenzivno enoto, ker ne bo dovolj bolniških postelj, pa bo to katastrofa,” je ponazorila.

Foto: STA

Od danes so v veljavi tudi pogoji obratovanja žičniških naprav, in sicer morajo uporabniki ob nakupu vozovnice predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT. V zaprtih žičniških napravah je za starejše od šest let obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2. Enako velja v odprtih žičniških napravah, če med potniki ni prostega sedeža. Na Rogli, Krvavcu, Kopah in Voglu so smučarsko sezono že začeli, danes bodo naprave v novi sezoni zagnali tudi v Kranjski Gori, na Kaninu in Golteh.

Sara Kovač