fbpx

Vodstvo Zveze društev upokojencev: “Stanje v državi ne govori v prid menjavi vlade”

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik (Foto: Nova24TV)

Zaradi aktualnega dogajanja na političnem prostoru in potez predsednika DeSUS-a smo se obrnili na zvezo društva upokojencev in njihove predsednika Janeza Sušnika. V zvezi pravijo, da potez predsednikov strank ne želijo komentirati, a menijo, da bi morali kot opozicija in koalicija sodelovati pri sprejemanju protikoronskih ukrepov, saj so v interesu vseh državljanov in prebivalcev Slovenije. “Menjati ali pa rušiti vlado v trenutnih težkih razmerah je lahko dvorezen meč. Počakajmo na primeren trenutek, ko se pandemija poleže in če bodo takrat še vedno prisotne težnje po boljšem obvladovanju posledic pandemije, naj se tiste politične stranke, ki  utemeljujejo rušenje vlade, konsolidirajo in prevzamejo odgovornost,” menijo v ZDUS. Poudarjajo, da nam v nasprotnem primeru grozi gospodarski padec, brezposelnost, večja revščina in še slabše razmere v zdravstvu. 

Medtem ko je na političnem parketu vladajo kritične razmere in se pritiski opozicije ne želijo poleči, je svoj delež pristavil še predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. V prvi fazi je skušal prepričati poslance, da zapustijo koalicijo, a so se mu lastni poslanci pri tem uprli. V nadaljevanju se je celo pojavljajo namigovanje, da bi lahko nastopil tudi kot možen mandatar in celo ni želel sodelovati pri sprejemanju protikoronskih ukrepov. Predsednik najštevilnejše humanitarne in nevladne organizacije ZDUS Janez Sušnik pravi, da Erjavčevih potez ne more in ne želi komentirati, kljub temu, da nagovarjata isto starostno skupino.

Sušnik po drugi strani poudarja, da je sprejemanje protikoronskih ukrepov v tem času ključno in je v interesu vseh prebivalcev. “Menim, da je sprejemanje protikoronskih ukrepov v interesu vseh državljanov in prebivalcev v Republiki Sloveniji, posebno pa še nas upokojencev. Pri takih odločitvah bi morala sodelovati tako pozicija in opozicija s prisotnostjo vseh prvakov političnih strani,” poudarja Sušnik.

Foto: iStock

Sušnik v nadaljevanju poudarja, da se nahajamo v tem trenutku v zelo težki situaciji, ki pa jo bo rušenje vlade še bolj poglobilo in jih moti, da politika v tem trenutku ni zmožna stopiti skupaj. “Menjati ali pa rušiti vlado v trenutnih težkih razmerah je lahko dvorezen meč. Počakajmo na primeren trenutek, ko se pandemija poleže in če bodo takrat še vedno prisotne težnje po boljšem obvladovanju posledic pandemije, naj se tiste politične stranke, ki  utemeljujejo rušenje vlade, konsolidirajo  in prevzamejo odgovornost,” poudarja.

Karl Erjavec in KUL (Foto: STA/Montaža Demokracija)

Po njihovem mnenju bi lahko rušenje trenutne vlade trenutno krizo še bolj poglobilo. “Trenutek, v katerem se nahajamo, saj nam grozi gospodarski padec, brezposelnost, veča se  revščina, razmere v zdravstvu se poglabljajo. Po mnenju vodstva ZDUS ne govori v prid menjavi vlade,” so še poudarili. Prihodnjih potez Erjavca ne želijo komentirati, dokler le te ne posegajo v pravice njihovih članov. O Erjavca pa so pričakovali, da bo le-ta stranko najprej konsolidiral in poiskal pot naprej. “Od novega (starega) predsednika DeSUS sem pričakoval da bo najprej konsolidiral stranko, a to je njegova stvar in ne pristojnost ZDUS,” je še poudaril na koncu.

Sara Rančigaj