fbpx

Logar je zmagovalec volitev!

Foto: STA

Po 99,99 odstotka preštetih glasov je Anže Logar prejel 33,96 odstotka glasov, Nataša Pirc Musar pa 26,86 odstotka. Milan Brglez ima 15,40 odstotno podporo, Vladimir Prebilič je prejel 10,66 odstotka, Sabina Senčar je prejela 5,96 odstotka, Janez Cigler Kralj 4,35 odstotka, Miha Kordiš 2,80 odstotka.

Zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev Anže Logar se je v odzivu na uvrstitev v drugi krog v državniškem nagovoru vsem volivcem zahvalil za glasove. Po njegovem mnenju je to potrditev, da je slogan njegove kampanje Sodelujmo #ZAprihodnost tisto, kar v Sloveniji potrebujemo v naslednjih petih letih. “Sodelujmo in prihodnost Slovenije bo svetla,” je dejal. Logar je čestital neodvisni kandidatki Nataši Pirc Musar, s katero se bosta pomerila v drugem krogu volitev čez tri tedne. Pred drugim krogom pričakuje vsebinsko razpravo in na koncu se bodo volivci odločili, kateri bo prepričljivejši, je dejal Logar. “Kot predsednik republike bom predsednik vseh državljank in državljanov in na ta način bom pristopil tudi h kampanji v drugem krogu,” je napovedal.

Od današnjega dne odločamo o tem, kje bo Slovenija čez pet let. Lahko se še naprej delimo na leve in desne, sam pa mislim, da sta pomembna predvsem dialog in zmagovalni duh. Napočil je čas, da si podamo roke in nehamo iskati tisto, kar nam pri nekomu ni všeč, ampak poiščemo tisto, kar nas povezuje,” je pozval. “Izzivi, ki so pred nami, so preveč tvegani, da bi se še naprej delili,” je še opozoril. Njegov cilj je boljša, uspešnejša in bolj sproščena Slovenija, s podjetnim duhom in v ponos državljanom. Logar je pohvalil vzdušje med predsedniškimi kandidati med kampanjo. “Čeprav smo imeli popolnoma različna stališča, smo ohranili spoštljiv dialog in dokazali, da je v slovenski politiki to mogoče,” je dejal.

V tednih kampanje, ki prihajajo, se namerava po državi čim več srečevati z volivci. Kot je dejal, bo dokazal, da “bo podpore še bistveno več” in da bo v nov mandat prišel kot zmagovalec, “kot predsednik vseh državljank in državljanov, in da bomo lahko program, ki sem ga predstavil v kampanji, udejanjal v naslednjih petih letih“.

20.16 Predsedniški kandidat Anže Logar, ki mu prvi delni izidi današnjega prvega kroga volitev kažejo prvo mesto in zanesljivo uvrstitev v drugi krog, se je v prvem odzivu zahvalil vsem volivcem za glas. Po njegovem mnenju je to potrditev, da je slogan njegove kampanje Sodelujmo #ZAprihodnost tisto, kar v Sloveniji potrebujemo v naslednjih petih letih.

Foto: STA

Obenem je Logar čestital neodvisni kandidatki Nataši Pirc Musar, ki ji prav tako kaže, da se bo uvrstila v drugi krog volitev čez tri tedne. Ocenil je, da bo na koncu razlika med njima še rahlo manjša. Pred drugim krogom pričakuje vsebinsko razpravo in na koncu se bodo volivci odločili, kateri bo prepričljivejši, je dejal.

20.13 Po 34,66 odstotka preštetih glasov je Anže Logar prejel 34,26 odstotka glasov, Nataša Pirc Musar pa 26,84 odstotka.

19.50 Prvi delni neuradni izidi današnjega prvega kroga predsedniških volitev – preštetih je slabih šest odstotkov glasov – kažejo, da bo za izvolitev novega predsednika oziroma predsednice republike potreben drugi krog. Vanj naj bi se, sodeč po prvih preštetih glasovnicah, uvrstila Anže Logar in Nataša Pirc Musar.

19.47 V štab Anžeta Logarja v bar Šuklje je prišla tudi poslanka Eva Irgl.

19.17 Podporniki predsedniškega kandidata Anžeta Logarja so se v pričakovanju rezultatov današnjih predsedniških volitev skupaj z Logarjem zbrali v štabu na obrežju Ljubljanice v središču Ljubljane. Logar je v izjavi za medije dejal, da verjame v zmago in gre s tem občutkom v predvideni drugi krog. Napovedovanje rezultata se zdi sicer 46-letnemu Logarju, ki kandidira s podporo volivcev ter strank SDS in SLS, nehvaležno. Še posebej, “ker je v kampanji sedem konkurentov in nekaj kar zahtevnih,” je pojasnil. Vseeno je dejal, da bi bil rezultat “rahlo nad 50 odstotki neko presenečenje“.

Foto: STA

Pričakujem nepričakovano (…) Rezultat bom sprejel in na podlagi tega se bomo odločili, kako ravnati v drugem krogu,” je glede nadaljevanja kampanje dejal Logar, ki pričakuje uvrstitev v drugi krog. “Kampanjo sem delal od spodaj navzgor, s strani državljank in državljanov je bil odziv dober,” je še dejal Logar, ki želi tudi pred morebitnim drugim krogom ohraniti neposreden stik z volivci.

Na novinarsko vprašanje, ali je njegova napoved zmage na družbenih omrežjih veljala za prvi ali tudi drugi krog volitev, je odgovoril, da to prepušča domišljiji. “Sam verjamem v zmago, verjel sem v to že leto dni nazaj, ko o tem še nihče drug sploh ni razmišljal in s tem občutkom grem v drugi krog,” je dodal.

19.00 Volišča so se zaprla. Prvi neuradni izidi bodo predvidoma znani ob 19.30. Uradni rezultati volitev bodo znani okoli 21. ure.

18.25 Na današnjih volitvah predsednika republike je na voliščih v Sloveniji do 16. ure glasovalo 589.261 volivcev oz. 34,78 odstotka vseh volilnih upravičencev. Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 36,70-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 32,28-odstotna, je sporočil predsednik DVK Peter Golob.

17.05 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je v času volilnega molka doslej prejela skupaj 23 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega je v soboto prejela pet obvestil in danes 18. Osem zadev inšpektorji še obravnavajo, pri 20 zadevah kršitev niso ugotovili.

16.50 Platforma za spremljanje volitev in obdelavo podatkov Europe Elects je objavila statistiko udeležbe na predsedniških volitvah do 11. ure vse od prvih volitev leta 1992 pa do danes. Kot lahko vidimo, se je obiskanost nižala iz volitev v volitve, le letošnji rezultat je malenkost boljši od volitev leta 2017.

Image

14.00 Predsedniški kandidat Anže Logar, ki kandidira s podporo volivcev in strank SDS in SLS, je danes na volišču na Parmovi ulici v Ljubljani oddal svoj glas in pozval k čim večji udeležbi na volitvah, ki jih je označil za “praznik demokracije”. Poudaril je, da ne želi ugibati, kako bi izgledal morebitni drugi krog predsedniških volitev. Logar je izrazil upanje, da bo volilna udeležba večja kot na predsedniških volitvah leta 2017, o natančnih odstotkih pa ne želi ugibati.

Kandidat za predsednika republike Anže Logar je oddal svoj glas na Zavodu RS za zaposlovanje.

Na vprašanje, ali je zadovoljen s potekom kampanje, je odgovoril, da jo je zastavil nekoliko drugače. Poudaril je, da je “predvsem (…) počel stvari, ki me veselijo, veliko sem bil z državljankami in državljani, se z njimi pogovarjal, obiskoval dogodke po praktično celi Sloveniji“. Nekoliko manj je bil po lastnih besedah navdušen nad delom, kjer so se kandidati “udeležili po treh soočenj na dan”, vendar so po njegovih besedah tudi to zmogli.

Na vprašanje, kako bo preživel današnjo volilno nedeljo, je odgovoril, da bo najprej imel kosilo, nato bo svoje starše peljal na volišče, “da bo celotna družina izpolnila svojo državljansko dolžnost,” ob 18. uri pa bo v svojem volilnem štabu, kjer bo počakal na rezultate.

13.44 Predsednik vlade Robert Golob je svoj glas na predsedniških volitvah oddal na volišču v Kromberku. Ob tem je izrazil željo, da bi novi predsednik ali predsednica države nadaljeval delo Boruta Pahorja v mednarodnem prostoru, obenem pa se v domačem prostoru nekoliko bolj aktiviral in deloval kot moralna avtoriteta.

12.40 Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na voliščih v Sloveniji do 11. ure glasovalo 230.933 volivk in volivcev oziroma 13,63 odstotka volilnih upravičencev. Največja volilna udeležba je bila v volilni enoti Novo mesto, in sicer 14,9-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Ljubljana – Bežigrad, in sicer 12,05-odstotna. Na predsedniških volitvah leta 2017 se je glasovanja do 11. ure v prvem krogu udeležilo 13,38 odstotkov volivk in volivcev. Volilna udeležba v prvem krogu predsedniških volitev leta 2012 do 11. ure pa je bila 14,39-odstotna.

Foto: STA

Na aprilskih volitvah v državni zbor je do 11. ure glasovalo 21,05 odstotka vseh volilnih upravičencev.

12.20 Volitve v Sloveniji spremlja tudi tujina. Portal Višegrad24 omenja, da po anketah najbolje kaže dr. Anžetu Logarju. Če noben od kandidatov ne bo prejel več kot 50 odstotkov, bo “finale” za zmagovalca v drugem krogu, 13. novembra.

11.50 Predsedniška kandidatka, odvetnica Nataša Pirc Musar je svoj glas na današnjih predsedniških volitvah oddala v Radomljah. Ob tem je poudarila, da je za njo naporna kampanja, ki pa ji je dala neprecenljive življenjske izkušnje. Dodala je, da ostaja optimistična.

11.30 Kandidatka stranke Resni.ca in skupine volivcev na predsedniških volitvah, ginekologinja Sabina Senčar je bila danes ob oddaji glasu za prvi krog volitev na enem od volišč v Ljubljani optimistična. Potegnila je vzporednice z današnjim ljubljanskim maratonom, na katerem sodelujoči prav tako merijo moči.

11.20 Maratona se je udeležil tudi predsedniški kandidat dr. Anže Logar.

Image

11.00 Borut Pahor se je danes še zadnjič kot predsednik države udeležil ljubljanskega maratona.

Image

10.30 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je danes do 10. ure prejela pet obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za štiri zadeve so na inšpektoratu za notranje zadeve že ugotovili, da ne gre za kršitve, eno pa še obravnavajo, so sporočili z ministrstva.

10.00 Predsedniški kandidat NSi in poslanec te stranke Janez Cigler Kralj je na volišču v Komendi že oddal svoj glas. Ob tem je poudaril, da je odločitev, kdo bo postal predsednik, zdaj v rokah volivk in volivcev. “Jaz predvsem pozivam vse volivke in volivce, da gredo danes na volišča. Predčasne volitve kažejo na to, da bo nekaj večja udeležba. Upam, da bo res večja in da bodo ljudje vzeli odločitev v svoje roke,” je poudaril Cigler Kralj, ki je na volišče prišel z ženo.

Foto: STA

Dodal je, da je s kampanjo zadovoljen, vendar o rezultatih ni želel ugibati. Preostanek dneva pa bo preživel mirno in obkrožen z družino, je še povedal.

09.40 Po družbenih omrežjih volivci objavljajo glasovnice in se pritožujejo, da je na glasovnicah zgolj en žig. Državna volilna komisija pojasnjuje, da imajo glasovnice na rednih voliščih en žig (faksimile žiga Državne volilne komisije spodaj na sredini). Glasovnice na t. i. voliščih omnia pa imajo dva žiga (faksimile žiga DVK spodaj na sredini in žig okrajne volilne komisije levo zgoraj).

08:55 Predsedniški kandidati bodo rezultate pričakali v svojih volilnih štabih na različnih lokacijah po Ljubljani, v medijskem središču jih pričakujejo v večernih urah, predvidoma po 20.30.

Rezultate bodo pričakali:

Milan Brglez – bar Zorica, Kersnikova 4, LJUBLJANA (od 18.30)

Anže Logar – bar Šuklje, Breg 10, LJUBLJANA (od 18. ure)

Janez Cigler Kralj – sedež NSi, Dvorakova ulica 11a, LJUBLJANA (od 18.30)

Miha Kordiš – Pritličje, Mestni trg 2, LJUBLJANA (od 18. ure)

Nataša Pirc Musar – Ruska dača, Zgornje Gameljne 18, LJUBLJANA – ŠMARTNO (od 19. ure)

Vladimir Prebilič – Opera bar, Cankarjeva cesta 12, LJUBLJANA (od 17. ure)

Sabina Senčar – bar Činkole, Poljanska cesta 17, LJUBLJANA (od 18.45)

08:40 Za spremljanje izida volitev v medijskem središču se je po podatkih Ukoma akreditiralo 269 predstavnikov medijev, od tega 21 tujih. Akreditiranih je sicer 111 novinarjev, 60 snemalcev, 38 fotografov, 48 tehnikov in 12 ostalih predstavnikov medijev.

08:00 Kot je predvideno, letos ne bo t. i. vzporednih volitev, zaradi katerih bi že ob 19. uri lahko vedeli približen izid volitev.

07:00 Ob 7. uri so se odprla volišča po vsej Sloveniji. Odprta bodo 12 ur, vse do 19h.

04:15 Predsedniški kandidati bodo glasovali:

– kandidat Milan Brglez: ob 10. uri, OŠ 8 talcev, Notranjska cesta 3, LOGATEC

– kandidat Anže Logar: ob 13. uri, Zavod RS za zaposlovanje, Parmova ulica 32, LJUBLJANA

– kandidat Janez Cigler Kralj: ob 8. uri, OŠ Komenda – Moste: enota Komenda; Glavarjeva cesta 37, KOMENDA

– kandidat Miha Kordiš: ob 11. uri, KUD Ivan Cankar, Sv. Duh 10, ŠKOFJA LOKA

– kandidatka Nataša Pirc Musar: ob 10. uri, Kulturni dom Radomlje, Prešernova cesta 43, RADOMLJE

– kandidat Vladimir Prebilič: ob 10. uri, PGD Dolga vas, Kočevska cesta 30, KOČEVJE

– kandidatka Sabina Senčar: ob 10. uri, Dom upokojencev Center, enota Poljane, Ulica Janeza Pavla II. 4, LJUBLJANA

03:00 Za novega predsednika republike se potegujejo: Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

01:50 Volilni upravičenci, ki jih je na tokratnih volitvah 1.694.429, bodo lahko glas oddali na enem od 3.183 volišč. Odprtih bo 2.999 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, ter 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

00:30 Volivci se bodo v današnjem prvem krogu predsedniških volitev, sedmih v zgodovini države, izrekali, katerega od sedmerice kandidatov želijo v prihodnjem petletnem mandatu na položaju predsednika republike.