fbpx

Vprašanje za ministrico Anjo Kopač Mrak: Ali so štiri zaposlitve res stale 9,2 milijona evrov?

(Foto: STA/iStock)

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak, je na spletnih medijih objavila zapis, v katerem izpostavlja uspehe na področju Pobude za zaposlovanje mladih (v nadaljevanju: YEI). Med drugim pravi: “Situacija je mnogo boljša kot leta 2013, ko smo se borili, da smo v Slovenijo pripeljali 9 milijonov evrov za YEI, ker smo imeli brezposelnost mladih krepko nad 20 odstotki in nad povprečjem EU. Danes je situacija bistveno boljša, tudi zaradi sheme jamstev za mlade, kar nam priznava tudi EK,” je zapisala ministrica.

“Žal so dejstva precej drugačna. Prvič, na srečo brezposelnost med mladimi v Sloveniji ni bila nad povprečjem EU. Drugič, ministričina “borba za sredstva” se je končala klavrno, saj je Slovenija po dobljenih sredstvih med tistimi državami, ki so za izvajanje YEI prejele najmanj sredstev. In tretjič, najbolj skrb vzbujajoči so podatki o uspešnosti izvajanja programa, ki kažejo na to, da je izvajanje izjemno neučinkovito. Takšno zavajanje s strani ministrice je nesprejemljivo,” je do ministričinih navedb kritična Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu.

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Kritika evropske poslanke temelji na podatkih Evropskega računskega sodišča, ki je pripravilo evalvacijo programov Jamstvena shema za mlade ter Pobude za zaposlovanje mladih, podatkih Evropske komisije in podatkih ECORYS. Rezultati niso spodbudni, kar je zelo prizanesljiva oznaka ugotovitev.


Razlike med podatki so neverjetne
“Resnično me zanima, zakaj so med podatki, s katerimi sem seznanjena in podatki, ki jih navaja ministrica, takšne razlike. Glede na to, da sem v Evropskem parlamentu zadolžena za pripravo poročila o uspešnosti izvajanja YEI, tesno sodelujem tudi z Evropskim računskim sodiščem,”
 izpostavlja evropska poslanka Romana Tomc in ob tem dodaja: “Poleg tega bomo pred dokončno pripravo poročila obiskali tudi konkretne države in se še bolj podrobno seznanili s stanjem na terenu.”

Pri nedavni predstavitvi učinkov YEI v Evropskem parlamentu je bil slovenski program “Prvi izziv” zaradi neučinkovitosti predstavljen kot primer slabe prakse! Za program je bilo, po podatkih ECORYS in Evropske komisije, namenjenih 9,2 milijona evrov, vključenih je bilo 1.897 oseb, vendar jih je le 28 program uspešno zaključilo, zaposlitev pa so na koncu dobili samo štirje.

Jure Ferjan