fbpx

Karba 2008: Vedno se obrnem na Boga, da podajam resnico. Karba 2016: Obtožen lažnega poročanja

Foto: Twitter SDS

Zaradi članka z naslovom “Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, ampak v njegovi stranki SDS”, ki ga je napisal novinar Dejan Karba, mora časopisna hiša Delo stranki SDS plačati 10.000 evrov odškodnine. Tako je določilo vrhovno sodišče. Kot navajajo v stranki SDS, je novinar z lažnimi navedbami grobo posegel v ugled stranke. Karba napoveduje ustavno pritožbo. 

Vrhovno sodišče je odločilo, da mora Delo zaradi članka z lažnimi navedbami, ki ga je napisal novinar Dejan Karba, stranki SDS plačati odškodnino 10.000 evrov. Članek z naslovom ”Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, ampak  v njegovi stranki SDS” je po besedah stranke močno posegel v njen ugled.

Vrhovno sodišče je ugotovilo, da naslov članka povprečnemu bralcu sporoča, da je stranka ravnala koruptivno, čeprav tega članek ne potrjuje. Članek z besedilom, fotografijo in prirejenim citatom finskega priskovalca po mnenju vrhovnega sodišča pri bralcih ne poraja dvomov o resničnosti zapisanega.

Sodišče pritrjuje: Objava članka posegla v ugled stranke
Kot ugotavlja vrhovno sodišče, ni dvoma, da je objava članka protipravno posegla v ugled in dobro ime SDS. Zapisali so, da svoboda novinarskega izražanja ne more ščititi tudi zavestno neresničnih trditev o dejstvih, ki posegajo v ugled kake osebe, tudi če gre za politično stranko, kjer so meje svobode izražanja široke. Časopisna hiša Delo mora zato plačati 10.000 evrov odškodnine.

”Vedno, ko sem pred težko preizkušnjo, se obrnem na Boga. Ko grem, denimo, na intervju, prosim Boga, da blagoslovi tudi tisto osebo, s katero imam pogovor, da bi se pogovarjala v resnici. Trudim se, da podajam sliko takšno, kakršna je v resnici. Res zaradi tega nimaš »ekskluzive«, imaš pa resnico. Ugotovil sem, da prav resnica ustvarja eksluzivno sama po sebi in si sama utira pot.” Dejan Karba leta 2008 v intervjuju za katoliški tednik Družina.

Obeta se ustavna pritožba
”Glede tožbe zadeve ureja časopisna hiša Delo, vsekakor pa je na vidiku ustavna pritožba,” 
je sodbo za naš portal komentiral Dejan Karba. Kot je dejal, tožba vrhovnega sodišča na njegovo kariero ne bo imela večjega vpliva. ”Patria je za mene končana zadeva, tako da tu ne pričakujem ničesar posebnega,” je dejal novinar Dela.

Tudi ta razsodba kaže na dolgo pot do pravice, saj je bila tožba vložena že konec leta 2009. Kot dodajajo v SDS, razsodba opozarja tudi na to, da takšno neresnično pisanje najbolj škoduje mediju, ki to objavlja, saj ljudje niso več pripravljeni plačevati za laži. Prodaja časnika Delo je namreč od leta 2009 upadla skoraj za polovico.

Sodba se je vlekla dolgo, odškodnino dosodili že 2012
Tožba se je sicer vlekla že kar nekaj let, med drugim je višje sodišče zahtevo SDS, naj Delo plača 300.000 evrov odškodnine, lani zavrnilo. Okrožno sodišče je sicer SDS že dvakrat pritrdilo in že leta 2012 Delu naročilo plačilo 10.000 evrov odškodnine in javno opravičilo. Višje sodišče je sodbo sicer dvakrat zavrnilo, saj so menili, da ugotovljena škoda ni bila dovolj intenzivna, kar so utemeljili s tem, da gre za politično stranko in da so meje svobode izražanja v razpravah, ki zadevajo delovanje politične stranke, široke, poroča STA.

M. G.