fbpx

Vroča kri v SLS: Težke besede in prerivanje med Zidanškom in Podobnikom

Foto: STA

Na sobotnem kongresu podmladka stranke SLS je prišlo do spora med predsednikom stranke Markom Zidanškom in Marjanom Podobnikom. Slednji je Zidanšku namreč zabrusil, da ni vreden mesta predsednika SLS in da ga lahko kadarkoli zamenja. Spor bodo v stranki razčiščevali na glavnem odboru SLS, ki se bo v torek sestal na seji. 

Kot so pojasnili v stranki, je med Zidanškom in Podobnikom prišlo do besednega soočenja, ki je proti koncu kongresa postalo bolj napeto, saj je Podobnik Zidanška celo prijel za ramo. Med drugim naj bi mu dejal, da ni vreden, da vodi SLS in da lahko kadarkoli, tudi sredi noči, zamenja katerega koli predsednika SLS.

Navajajo še, da je Podobnik Zidanšku očital, da je stranki pod njegovim vodstvom v letu in pol uspelo uničiti slovensko kmetijstvo, nakar je Zidanšek Podobnika povabil, da stvari razčistita v okviru notranje javnosti stranke, to je pred člani glavnega odbora SLS.

SLS: Podobnik se ne more sprijazniti, da je njegov čas potekel
V stranki pravijo, da lahko na podlagi dogodka sklepajo, da se Podobnik “ne more sprijazniti, da znotraj SLS nima več takšne formalne funkcije kot v preteklosti in je s tega vidika njegov čas že potekel”.

Podobnik je po navedbah SLS za lastno medijsko pozornost pripravljen iz ozadja razdvajati stranko in spletkariti mimo njenih organov, kar po mnenju SLS pojasnjuje tudi počasno padanje podpore SLS zadnjih 15 let. “Zaradi želje po moči se poslužuje prijemov, ki niso vredni članov SLS niti dolgoletne demokratične tradicije SLS, ki je kot prva ustanovljena demokratična politična stranka v Sloveniji po drugi svetovni vojni, takrat še kot Slovenska kmečka zveza, pomagala narediti prve korake k demokratizaciji slovenske družbe ter vzpostavitvi demokratičnega večstrankarskega političnega sistema,” so navedli v SLS.

Zidanšek se je uprl
S svojim nedemokratičnim delovanjem je Podobnik v zadnjih letih po navedbah te zunajparlamentarne stranke onemogočil zadnje tri predsednike SLS, vendar se mu je v soboto Zidanšek zoperstavil, še navajajo. Podobnik je sicer član glavnega odbora SLS po funkciji, saj je predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS.

Podobnik: Zidanšek je provociral
“Če je bila moja komunikacija z Zidanškom med kongresom Nove generacije SLS pretep, potem se v vsakem lokalu, kjer strežejo jutranjo kavico in se kdo s kom za pultom ne strinja, pretepajo. Res pa je šlo za visoko intenzivnost pogovora in gestikulacije, Zidanškovim provokacijam primerno,”  pa je spor z Zidanškom pojasnil Marjan Podobnik.

“Obtožbe so žaljive in povsem neresnične”
Kot pravi, gre za skrajno žaljive in povsem neresnične obtožbe, ki jih v celoti zavrača. “Edina resnična stvar v tem pamfletu je, da sem v preteklosti tudi po zaključku predsedovanja SLS v SLS ohranil precejšno težo, ki pa sem jo skušal uporabiti predvsem za ustrezna stališča SLS do reševanja mejnih vprašanj s Hrvaško in za ustreznejši program in delovanje SLS na področju kmetijstva in razvoja podeželja,” je še povedal Podobnik.

Spomnil je tudi, da so ga v preteklih letih, posebno po izpadu SLS iz parlamenta mnogi v SLS nagovarjali, naj ponovno prevzame vodenje stranke. Zato so bile sobotne obtožbe Marka Zidanška, češ da ga hoče zamenjati in sam prevzeti vodenje SLS, zanj povsem nesmiselne. “Na to njegovo provokacijo sem odgovoril, da bi to seveda lahko storil, če bi hotel,” pojasnjuje Podobnik.

Zakaj je Zidanšku zavrela kri?
Razlog za “histeričen Zidanškov izbruh” med sobotnim kongresom mladih SLS, kamor je Podobnik prišel na povabilo organizatorjev, je bil po njegovem verjetno v njegovi nezmožnosti zadovoljiti pričakovanja njegovih udbomafijskih botrov, ki vedrijo in oblačijo, predvsem pa uničujejo prihodnost slovenskega kmeta, kmetijstva in podeželja.

“Kako bo s takim žaljivim pristopom do nekdanjih predsednikov in drugih nekdaj vidnih članov SLS – kar nekaj jih je bilo v preteklosti deležnih podobno žaljive obravnave – dvignil ugled SLS, pa verjetno ve le sam,” je bil jasen Podobnik. Ob tem je dodal, da si vsekakor želi, da bi v SLS strnili moči vsi tisti, ki jim je mar za SLS in za Slovenijo in kot pravi, si v okviru možnosti želi pri tem pomagati. “Zato se bom z veseljem udeležil tudi torkove seje Glavnega odbora SLS,” je še povedal Podobnik.

N. K., STA