fbpx

Vsak bi moral ravnati, kot da je okužen, to je edina pot, da okužbe v državi omejimo

Tomaž Gantar (Foto: Youtube)

Vsak bi moral ravnati, kot da je okužen, to je edina pot, da okužbe v državi omejimo. V tem trenutku je stanje tako, da sledenje kontaktov ni več možno. Tudi s karantenami je tako, da so zelo učinkovite, dokler je kontaktom možno slediti. Ko pa se virus enkrat močno razširi med populacijo, sledenje ni več učinkovit epidemiološki ukrep. Pri tako velikem številu okužb, je praktično nemogoče izslediti, kje se je nekdo okužil, tako meni stroka in zato sledenje več ne poteka. Edini učinkoviti ukrepi so uporaba maske, razkuževanje rok in distanca, je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Gosta popoldanske novinarske konference, ki je bila napovedana tudi zaradi današnjih rekordnih številk in velikega porasta okužb, predvsem pa števila oseb, ki rabijo bolnišnično oskrbo, sta bila minister za zdravje Tomaž Gantar in ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Zelo hitro se povečuje zasedenost bolnišnic, je povedal govorec Jelko Kacin in dodal, da se v bolnišnicah zdravi že 333 bolnikov, med njimi tudi pet otrok. Govorec se je zahvalil vsem zdravstvenim delavcem za vloženi trud in odzivnost oziroma za nenadomestljiv prispevek k  zdravstvenemu obvladovanju posledic bolezni “Virus ne izbira, ogroženi niso samo starejši, skrajni čas je, da opozorila zdravstvene stroke vzamemo resno,” je k spoštovanju ukrepov pozval Kacin.

Ni države v Evropi, ki se ne bi soočala s porastom okužb, tako kot se soočamo tudi v Sloveniji, je na začetku povedal minister Tomaž Gantar. Iz dneva v dan se soočamo tudi z rekordnimi številkami, skrbi nas lahko, da je delež pozitivnih med testiranimi že okoli 25 odstotkov, kar je visoka številka, ki ne kaže na umirjanje epidemije. Ukrepi, ki smo jih pred nedavnim sprejeli, zaradi inkubacijske dobe še ne bodo takoj pokazali rezultatov, je opozoril in priznal, da številke o katerih se govori, skrbijo vse in tudi njega osebno. “Predvsem zato, ker je opaziti, da se še vedno nedosledno držimo navodil, ki so edina pot, da pridemo do boljših rezultatov.” V Kopru je bilo veliko število ljudi, brez mask, brez distance, vse to nas vodi do večjega števila okuženih in večje težave v zdravstvu, je dejal Gantar. Potekajo pa tudi nekateri dogodki, zaradi katerih sem zaskrbljen, je dodal. Zahvalil se je zdravniškim ekipam, ki iščejo rešitve za primere, če se bo število bolnikov še naprej povečevalo. Danes vemo več kot v prvem valu, zato lahko reagiramo drugače, je poudaril minister in pojasnil, da zdaj poskušajo vzdrževati tako zdravstveni sistem za vse bolnike ki rabijo zdravljenje za druge bolezni, poleg tega pa tudi skušajo zagotavljati postelje za covid bolnike. “Prava pot je sproti zagotavljati postelja in zdravljenje za vse. Vsak bolnik bo deležen zdravljenja, zaenkrat smo še vedno oddaljeni od situacije, ko bi nam epidemija ušla iz nadzora in bi lahko imeli težave, ki zahtevajo zasilne ukrepe pred zlomom zdravstvenega sistema.” Za primere, ko je nekdo bil v stiku z okuženim, je minister svetoval posvet z osebnim zdravnikom, v primeru znakov bolezni pa tudi testiranje. Da je potreben “lockdown” je moje osebno mnenje, je še potrdil Gantar. “Pri naraščanju okužb, ni druge rešitve, stroka je nagnjena k bolj restriktivnim ukrepom.

Simona Kustec (Foto: Youtube)

Bistveno, je da hodimo dalje
Rekreacija je, glede na ukrepe vlade, dovoljena individualno, v družinskem krogu ali v skupinah do šestih oseb ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje. Fitnes centri morajo biti v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo ene osebe na 20 kvadratnih metrih, je pojasnila ministrica Simona Kustec. Pojasnila je tudi, da bo naprej dovoljen tekmovalni vrhunski šport, treningi in tekme, a ne za vse registrirane športnike in na vseh ravneh tekmovalnih sistemov. V kolektivnih športnih panogah, v hokeju na ledu, košarki, nogometu, odbojki in rokometu, so dovoljena le tekmovanja v najvišji ravni nacionalnega članskega prvenstva, tekme regionalne, mednarodne oziroma evropske ravni brez gledalcev. Prisotne so lahko le osebe, nujno potrebne za njihovo izvedbo, je opozorila Kustečeva. Šolanje bo zaenkrat še naprej potekalo v obstoječi obliki, med počitnicami pa se bo odločilo na podlagi epidemiološke slike, kako naprej. Glede Arnesa, je ministrica povedala, da ji je zelo žal, sestali so se tudi s predstavniki Arnesa in jim ponudili pomoč. Vsi problemi naj bi bili sedaj sanirani, sistem pa deluje, je pojasnila Kustečeva.

Sara Bertoncelj