Vse več kritik RTV, ker ne prenaša slovenskih nacionalnih športov – glavno, da ostaja na sporedu kulturni boj

Slavje Slovenije na EP 2017. (Foto: STA)

Kritiki sedanje medijske zakonodaje radi povedo, da se borijo za našo RTV Slovenija. A slovenski nacionalni medij je v zadnjih letih popolnoma zanemaril športne navdušence in ljubitelje nacionalnih reprezentanc v nogometu, košarki, odbojki in hokeju. Na nacionalni televiziji so, od najbolj gledanih športov, ostali le prenosi rokometne reprezentance. To nas ne sme čuditi, saj je bil dolgoletni športni novinar Ivo Milovanovič tudi funkcionar v Rokometni zvezi Slovenije. Vprašanje, zakaj se je to zgodilo, smo poslali na RTV Slovenija. Njihove odgovore še pričakujemo.

Naša RTV Slovenija dobi najmanj 95 milijonov evrov iz obveznega prispevka pobranega od uporabnikov električnih priključkov v Sloveniji. Vse skupaj jim z reklamnimi oglasi in dodatnimi proračunskimi sredstvi nanese na letni ravni okrog 120 milijonov evrov. A kot kaže, je na RTV Slovenija veliko bolj pomembno, da producirajo oddaje tipa Tarča, kot da bi prenašali srečanje med nogometnima reprezentancama Slovenije in Grčije v Ligi narodov pod okriljem Čeferinove UEFE. Če šport slovenskih reprezentanc ni v nacionalnem interesu, kaj potem sploh je?

A to ni vse, kar zamerijo ljubitelji športnih prenosov. V preteklih letih smo na vseh treh televizijskih programih nacionalne televizije pogrešali košarkarske vragolije Luke Dončiča in njegovih zmagovitih soigralcev na Evropskem prvenstvu 2017, pa tudi srebrne odbojkarske junake pod vodstvom Tineta Urnata v letu 2019. To je le nekaj dogodkov, ki jih nacionalna televizija ni predvajala.

Nogometna tekma med reprezentancama Poljske in Slovenije.

RTV Slovenija je v zadnjih letih izgubila vsa najpomembnejša reprezentančna in klubska tekmovanja
Težav pa ne predstavljajo le prenosi omenjenih nacionalnih športnih reprezentanc, ki si jih ogleda ogromno ljudi. V zadnjih letih so na RTV izgubili pravice prenosov Lige prvakov, Evrolige, tekem NBA, NHL ter tudi rokometne Lige prvakov. Večkrat so se na nacionalni televiziji izgovarjali, da v teh razmerah ne morejo konkurirati ponudbam zasebnih televizij z močnejšimi tujimi lastniki, ki ji ponavadi premagajo v boju za pravice prenosa.

Vendar na RTV Slovenija odlično vedo, kdaj se morajo pripraviti na zakup športnih pravic. Zakaj tega ekipa pod vodstvom Igorja Kadunca ni sposobna vnesti v svoje letne finančne načrte, je drugo vprašanje. A na nacionalni televiziji se ne zavedajo, da so prav športniki največji promotorji države. Kdaj bomo lahko na RTV Slovenija ponovno gledali Jana Oblaka v nacionalnih športni opravi, Luko Dončiča, Anžeta Kopitarja in Tineta Urnata se že mnogo let sprašujemo ljubitelji športa. Res je, da v zadnjih letih lahko spremljamo kolesarja Primoža Rogliča, plezalko Janjo Gambret, slovenske zimske junake in kajakaše, a po drugi strani jih je Šport TV prehitel v prenašanju podvigov motokrosista Tima Gajserja.

Tim Gajser (foto: STA)

Zato v bodoče priporočamo vodilnim na RTV Slovenija, da se namesto z nadaljevanjem revolucije in kulturnega boja ter ohranitvijo privilegijev zaposlenih, raje v prihodnje ukvarjajo z gledalci, ki si želijo prenosov nogometne, košarkarske, odbojkarske in hokejske reprezentance.

Na spletu smo našli magistrsko nalogo avtorice Isabele Kovačič z naslovom Trženje televizijskih pravic športnih prenosov: Vpliv globalnega dogajanja na slovenski televizijski trg iz leta 2016. Preberete si jo lahko TUKAJ.

Luka Perš