fbpx

Vsebinska sodba v primeru Patria ni pomembna samo za Janšo, ampak tudi za Slovenijo

Foto: STA

Vrhovno sodišče naj bi zavrnilo zahtevo predsednika SDS Janeza Janše za varstvo zakonitosti zoper sodbi ljubljanskega okrajnega in višjega sodišča glede zastaranja zadeve Patria. Vrhovni sodniki namreč ugotavljajo, da ima sklep sodišča o ustavitvi postopka zaradi zastaranja popolnoma enak pomen kot oprostilna ali zavrnilna sodba.

Zanimivo je, da se spet ponavlja zgodba iz preteklih let, ko so mediji o odločitvi poročali še preden so obtoženi sploh dobili sodbo. Spomnimo na primer, ko je Mladina že nekaj tednov pred prvo obravnavo imela kopijo obtožnega predloga in jo je tudi objavila. Tudi tokrat je bolj pomembno ustvarjanje medijske megle, kot pa poročanje o dejstvih. Franci Matoz je dejal, da sodbe še nima in jo zato ne more komentirati.

Za obtožene je še kako pomembno, da je odločitev sodišča vsebinska
Kot sta Janša in njegov zagovornik Franci Matoz že večkrat poudarila, je zanju zelo pomembno, da pride do vsebinske presoje v zadevi Patria. To pomeni, da pride do obremenilne ali oprostilne sodbe. Glede na odločitev Ustavnega sodišča RS bi bilo pričakovati, da bo prvostopenjsko sodišče Janšo in soobtožene oprostilo očitanih jim kaznivih dejanj. A tega očitno ni storilo.

Ko je omrežje, ki ima ogromen vpliv v slovenskem pravosodju, ugotovilo, da ne bodo dosegli obsodilne sodbe brez dokazov, so se sodni mlini zavrteli v smer zastaranja. Višje in vrhovno sodišče sta potrditev prvostopenjske sodbe obrazložili enako. Zastaranje je v korist obtoženca Janše, saj se s tem pregon proti njemu de facto ustavi. A pri tako izpostavljenem politiku bi lahko razumeli, da mu status quo bolj škodi kot koristi.

Gre se za popolnoma enostavno enačbo, ki jo bodo izkoristili levičarski mediji. Ker je sodba zastarala, bodo pisali o tem, da je Janša dobro skril svoje ravnanje – v stilu: “morda pa je le kaj bilo”. Da so bili neki dokazi, ampak imamo nesposobno sodstvo. Takšne floskule bomo lahko poslušali, če se zadeva ne razčisti. Zato je v korist obtoženca, da pride do vsebinske odločitve. A od sodnikov višjega sodišča, med katerimi so tudi kršitelji človekovih pravic (Vesna Žalik), ni bilo pričakovati takšnega razumevanja.

Afera Patria je Slovenijo posredno stala milijarde evrov
Če bo afera Patria utonila v pozabo kot še ena zgodba o tem, kako se je Janša izmuznil pravici, ne bomo nikoli preganjali tistih, ki so z lažmi zakuhali to afero. Spomnimo samo, da je bila Slovenija v letih 2004 – 2008 ena najbolj uspešnih držav v Evropski uniji. Vlada pod vodstvom Janeza Janše je celo pripravila 90 ukrepov za zajezitev svetovne finančne krize. Žal vlada Boruta Pahorja ni upoštevala nobenih priporočil. No, leta 2009 je SDS, zaradi afere Patria, izgubila volitve, čeprav ji je pred izbruhom afere kazalo, da bo po štirih letih odličnega dela gladko zmagala na volitvah.

Zmaga SDS bi bila tako velika, da bi lahko dokončno razgradili vpliv lobijev in omrežij iz ozadja, ki dušijo našo državo. To se seveda ni smelo zgoditi. Strici so potegnili vrvice in zgodila se je Patria, katere namen je bil popolno politično uničenje Janeza Janše in SDS. Če spremljate statistiko lahko ugotovite, da je šlo od leta 2008 samo navzdol. Dolgovi so rasli, gospodarstvo je komaj preživelo, banke so propadale, slovenski davkoplačevalec pa je imel vsak dan manj in manj. Seveda je levica s kohorto svojih zvestih novinarjev, kljub večini v parlamentu, veš čas govorila, da SDS nagaja. In da se zato nič ne premakne. Kako že, če niso imeli večine?

No, Patrio so uporabili tudi na volitvah leta 2014, ko so Janeza Janšo tik pred volitvami zaprli. Zmagal je moralist Miro Cerar, ki je državo s svojim mehkim vodenjem še dodatno zavozil. Če Patria ne dobi vsebinskega dialoga, bo služila kot bilka, na katero se bodo sklicevali levičarji še leta. In to na sodišču vedo. Ampak, kot vedno, se bodo skrili za zaprašene dikcije v pravniških učbenikih in kot osli trdili, da je Janši v korist status quo. Sodniki s to odločitvijo ne delajo škode le Janezu Janši, ampak tudi Sloveniji, ki pod vodstvom levičarskih vlad postaja vse bolj podobna Venezueli. S to razliko, da nam še niso uvedli enopartijskega socializma.

Aleksander Rant