fbpx

Z žalostjo sporočamo, da imamo v Sloveniji 3 nove smrtne žrtve covid-19, bodri naj nas zavedanje, da smo z dosedanjim ravnanjem rešili mnogo življenj!

Vladni govorec Jelko Kacin. (Foto: STA)

Kot je sporočila vlada, je bilo do srede ob 24. uri v Sloveniji zabeleženih 33 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.024. V sredo so za COVID-19 umrle še 3 osebe, skupno število žrtev zdaj znaša 43. V Sloveniji je po zadnjih podatkih hospitaliziranih 108 oseb, od tega 34 na enotah intenzivne terapije. “Z žalostjo spremljamo podatke o novih smrtnih žrtvah pri nas. A naj nas bodri zavedanje, da smo z dosedanjim delom in ravnanjem rešili mnogo več življenj, kot smo jih izgubili. Podatki tako še naprej ostajajo spodbudni,” je na današnji novinarski konferenci stanje komentiral vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Spregovoril je tudi o morebitnem sproščanju nekaterih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do srede 8. aprila do 24. ure v Sloveniji potrjenih 33 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.024.

V sredo je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 1.144 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj tako znaša 31.813.

Število smrtnih žrtev poskočilo na 43
V četrtek so umrle še štiri osebe s COVID-19. Skupno število umrlih v Sloveniji tako zdaj znaša 43.

Na enotah intenzivne terapije 34 oseb
Kot še sporoča vlada, se po zadnjih podatkih v slovenskih bolnišnicah zaradi COVID-19 zdravi skupno 108 oseb, od tega 34 na enotah intenzivne terapije. V sredo je bilo iz bolnišnic odpuščenih 8 oseb, skupno do zdaj že 128.

Zaskrbljujoče je, da je okuženih 208 zdravstvenih delavcev in 72 zaposlenih v domovih za starejše. 225 oseb med okuženimi je stanovalcev domov za starejše. Slovenske bolnišnice beležijo dober izid zdravljenja na intenzivni negi.

“Praviloma se po dolgotrajnem predihavanju pacienti odklapljajo iz ventilatorjev in prestavljajo na bolnišnične oddelke,” je na današnji tiskovni konferenci komentiral Jelko Kacin in dodal, da smrtnost v Sloveniji ostaja relativno majhna.

Rešili smo mnogo več življenj, kot smo jih do zdaj izgubili
“Z žalostjo spremljamo podatke o novih smrtnih žrtvah pri nas. A naj nas bodri zavedanje, da smo z dosedanjim delom in ravnanjem rešili mnogo več življenj, kot smo jih izgubili,” je na današnji tiskovni konferenci vlade povedal Kacin in dodal, da podatki tako še naprej ostajajo spodbudni.

Ukrepov se držimo in po njegovih besedah zato delujejo: “Slovenija ni sama v boju proti epidemiji COVID-19, virus je prisoten okoli nas. Dokler se virus širi okoli nas, verjetnost okužbe ostaja.”

Kot je še sporočil, je včeraj potekal posvet delovne skupine za nevladne organizacije, ki v tem času opravljajo izjemno delo in so pomemben gradnik našega dosedanjega uspeha pri soočanju z epidemijo. Veliko zahvalo je izrazil vsem, “ki v teh časih pomagate, bodisi z delom v nevladnih organizacijah, bodisi s prostovoljnimi prispevki, s pomočjo ljudem v stiski ali drugimi oblikami solidarnosti. V tem se kaže karakter naše družbe, in nas navdaja s pozitivnim pogledom naprej.”

Kateri ukrepi za zajezitev novega koronavirusa se bodo sproščali med prvimi?
“V torek bomo ocenili, ali je trend rasti ali upadanja števila novih bolnikov v bolnišnicah zadosten argument, da lahko sprostimo nekatere gospodarske dejavnosti – vulkanizerje, avtopralnice, prodajalne z gradbenim materialom in servisne dejavnosti…” je glede sproščanja ukrepov napovedal Kacin in dodal, da tudi na področju javnega prevoza potekajo intenzivne priprave.

Omenil je morebitno prilagoditev vozil in omejeno število potnikov. O točnem datumu vlada še ni odločala, je pa že identificirala dejavnosti, ki so v tem trenutku ključne. “Sprostitve ukrepa omejitve gibanja na lastne občine pred koncem naslednjega tedna ne bo,” je bil jasen Kacin, ki je dodal, da se s strani mednarodnih organizacij v teh razmerah pričakuje hitrejšo odzivnost.

Če bi želeli dobiti pomoč, ki jo vlada zagotavlja v protikorona megazakonu, morate nujno danes poravnati vse svoje davčne obveznosti. “Jutri to žal ne bo mogoče, ker banke zaradi Velikonočnih praznikov ne bodo izvajale plačilnega prometa,” opozarja Kacin.

Rok Krajnc