fbpx

Za Brgleza je referendum zakon ulice – Sam bo predlagal omejitve

Predsednik državnega zbora Milan Brglez (Foto: STA)

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez  je napovedal vložitev predloga spremembe zakona o referendumu. Če mu bo uspelo, se bodo državljanske pravice v demokratični Sloveniji, skrčile za pravico do ljudskega odločanja.

Po njegovem predlogu bo za začetek referendumskih postopkov potrebnih 2500 overjenih podpisov. Zdaj namreč zadoščajo neoverjeni podpisi državljanov. To pomeni, da bo vsak podpisnik svoj podpis moral overoviti pri notarju.

Milan Brglez se je tudi zahvalil Ustavnemu sodišču, ki mu je pritrdilo v primeru pobud delavcev migrantov.

Spomnimo…
Delavci migranti večinoma prihajajo iz regij, kjer je stopnja brezposelnosti najvišja. Možnosti zaposlitve so zelo omejene, država pa je na te kraje pozabila. Zato so si tisti, ki so imeli srečo, službo našli v sosednji Avstriji. Tam plačajo davek, živijo v Sloveniji in denar zapravijo v Sloveniji. A mačehovska država je morala pristaviti še svoj lonček in delavci morajo plačati davek tudi njej.

Za Brgleza je referendum zakon ulice - Sam bo predlagal omejitve 3

Shod delavcev migrantov Foto: STA

Brglezova vzvišena drža
Zadnja možnost v demokratični državi, ko ljudstvo zahteva glas ljudstva,  je referendum, a predsednik državnega zbora Milan Brglez se je odločil, da jo bo zavrnil. Pri tem je, hote ali nehote, nazorno pokazal, kako trenutna vlada vidi demokracijo, in sicer, ko je povedal, da želi “zaščititi vladavino prava pred vladavino zakona ulice”.

Ustavno sodišče ” za čuda” na strani vlade
Ustavno sodišče je predsedniku DZ pritrdilo in ta se je zahvalil. Ob tem je povedal, da sedanja zakonska ureditev vseeno omogoča zlorabe instituta referenduma. Kako lahko od ljudstva izvoljeni predstavnik, govori o zlorabi ljudskega odločanja s strani ljudstva, je pa že druga obširna tema.

Na Evropsko sodišče za človekove pravice
Zadnjo besedo bo imelo evropsko sodišče za človekove pravice. Nanj so se po odločitvi ustavnega sodišča obrnili delavci migranti.

A.J.