Hrvaško in Italijo preplavljajo migranti, vse poti pa vodijo skozi Slovenijo!

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Prebivalci hrvaškega mesta Nuštar so razburjeni, saj naj bi po mestu mrgolelo migrantov. Videvajo jih kar pred svojimi hišami. O tem redno obveščajo oblasti, a te ne storijo ničesar. Policija zatrjuje, da ima vse pod nadzorom, pa prav tako nič ne ukrene. Prav tako o povečani koncentraciji migrantov poročajo v krajih ob slovensko-italijanski meji. 

“Niti občina ne poskrbi za varnost,” navajajo občani nekaterih hrvaških krajev, kjer migranti prosto tavajo in povzročajo strah. Bojijo se migrantov in novega vala zajedljivih priseljencev. Glede na stanje je vsem jasno, da je migrantov več, kot poročajo oblasti. Vsak dan jih videvajo pred svojimi hišami in za vsakim vogalom, zato so prepričani, da odgovorni molčijo o dejanskem številu migrantov, ki jih spuščajo v državo, poroča HRT. Krajani zatrjujejo, da jih vsak dan videvajo, kako se potikajo v okolici njihovih hiš.

Dva sta se skrivala v travi. Prestrašila sta se me, jaz pa sem se prestrašil njiju. Začela sta bežati. Odšel sem v hišo po baterijsko svetilko in ko sem z njo posvetil okolico svojega zemljišča, sem videl, da se med koprivami skriva še eden. Poklical sem svaka in skupaj sva po telefonu poklicala policijo,” je za 24sata.hr povedal eden izmed zgroženih meščanov. ”Vsak večer pohajkujejo mimo nas. Približujejo se našim hišam, nas pa je strah. V okolici so gozdovi, polni migrantov, v katerih se skrivajo. Država pa to zanika,” se mnogi pritožujejo.

Odgovorni iz občine zatrjujejo, da nadzirajo dogajanje in da med njimi ter občani ni jasnega dialoga. Pred kamero policija ni želela stopiti, v izjavi pa po njihovih besedah ni razloga za skrb. ”Trenutno ni govora o novem migrantskem valu. Po podatkih, ki jih imamo, naj bi trend prihajanja nezakonitih priseljencev po balkanski poti upadal,” poročajo z ministrstva za notranje zadeve Republike Hrvaške.

Mostiček čez Sotlo, po katerem migranti prečkajo slovensko-hrvaško mejo. (Foto: STAfoto)

Iz Hrvaške nadaljujejo pot v BiH
Na železniškem mostu čez reko Savo so bosanski mejni policisti pred tremi dnevi aretirali štiri tuje državljane. Po poročanju naj bi migranti poskušali preko mosta iz Republike Hrvaške stopiti v Bosno in Hercegovino. Dejali so, da so iz Pakistana, dokumentov pa niso imeli. Policija jih je za nadaljnjo obravnavo predala službi za zunanje zadeve.

Migranti prav tako prosto tavajo po Italiji, očitno pa slepo prečkajo tudi našo Slovenijo
Na družbenih omrežjih pa se čedalje več govori o novi migrantski poti iz Italije, kar dokazuje tudi slika, ki prikazuje migrante na italijansko-slovenski meji, ki lagodno posedajo, oblasti pa si zatiskajo oči. Kaj to pomeni za Slovenijo? Jasno je, da je najbolj priljubljena migrantska pot čez Italijo. Če ti uspešno in brez zapletov lahko pridejo do meje s Slovenijo, gredo tudi čeznjo. Seveda se Italijani že dolgo pritožujejo nad ogromnim številom migrantov, a zdaj so se razburili še na Hrvaškem. Ugotovili so, da jim oblasti lažejo. Kdaj bomo to ugotovili pri nas? Kje so naši, slovenski podatki o očitno naraščajočem številu migrantov? Če so ti iz Italije preko Slovenije potovali na Hrvaško, bi tudi slovenska javnost o tem morala biti obveščena.

Migranti na italijansko-slovenski meji (Foto: Twitter)

A. L.