fbpx

Zakaj se je na tnalu in v “rubriki medijske likvidacije” znašla Simona Kustec

Simona Kustec. (Foto: sta)

Čeprav vlada Roberta Goloba brutalno kadruje, izdeluje sezname vseh zaposlenih nižjih uradnikov v zadnjih dveh letih, že pred samim nastopom pa je napovedala revanšizem, tega mainstream mediji ne problematizirajo niti najmanj. Namesto tega brez milosti udrihajo čez vlado v odhodu. Sedaj pa se je na tnalu znašla nekdanja ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Razlog za to pa je preprosto to, ker se nekdanja ministrica ne vrača na nazaj na Fakulteto za družbene vede (FDV), kjer je bila redna profesorica, ampak bo odšla službovat na Univerzo na Primorskem. Pri tem pa celo ugibajo, če je morebiti mogoče zaznati znake koruptivnega dejanja.

“Dobila sem kar nekaj ponudb tako za delo doma kot v tujini. Na koncu sem se odločila, da kot visokošolska učiteljica nadaljujem znanstvenoraziskovalno delo na polju politologije na Univerzi na Primorskem,” je nekdanja ministrica za izobraževanje Simona Kustec povedala za Siol in ob tem dodala, da 80-odstotnega nadomestila plače, do katerega je upravičena pol leta po koncu mandata, ne bo izkoristila. Od četrtka je namreč zaposlena na Fakulteti za management Univerze na Primorskem (UP).

Očitno gre Kustečeva nekaterim tako zelo v nos, da preprosto ne zmorejo, da je ne bi vpletali v sumljive zgodbe z namenom njene diskretizacije. V Visokošolskem sindikatu Slovenije so skočili v znak češ, da bi lahko imela zaposlitev nekdanje šolske ministrice Simone Kustec na UP znake koruptivnega dejanja. Trdijo, da njena zaposlitev naj ne bi imela ekonomske osnove. “Na Fakulteti za management UP sicer obstaja študijski program Politologija, toda univerza je že pred leti zamrznila njegovo redno izvajanje zaradi premalo vpisa in odpustila večino izvajalcev. Za naslednje leto je resda objavila razpis za vpis na ta študijski program, a izvajala ga bo le kot izredni študij. Na izrednem študiju praviloma ni zaposlitev, saj so finančni viri preveč nestabilni, sploh če se vpiše le nekaj študentov kot v zadnjih nekaj letih. Pedagoška zaposlitev politologinje Simone Kustec na UP torej nima prepričljive ekonomske osnove,” navajajo.

Štih: FDV izgublja monopol nad izvajanjem študija politologije
V sindikatu pa celo pravijo, da po njihovo ni verjetno, da bi zaposlitev Kustečeve pomenila naložbo UP v dvig svojega ugleda. Za utemeljitev pa dodajajo, da naj bi imeli številni zaposleni na FDV na račun njenega ministrovanja zadržke pred njeno vrnitvijo. Vse to pa seveda s pridom potencirajo osrednji mediji. Časnik Delo je šel po prepričanju računalničarja, ekonomista in političnega analitika Tomaža Štiha predaleč. Svobodno Delo je znova uvedlo rubriko Medijske likvidacije.” Za tiste, ki ne razumejo kompleksne politično-sindikalne govorice, je Štih pojasnil, da FDV izgublja monopol nad izvajanjem študija politologije. “Identično so že leta 2013 zrušili konkurenčni program študija novinarstva,” je spomnil in ob tem dodal ključnik socializem. 

Politični analitik Tomaž Štih. (Foto: sta)

UP: Naša univerza doživlja razvojni preboj na številnih raziskovalnih in razvojnih področjih
Sicer pa se je odzval novi delodajalec Kustečeve in za Večer pojasnil, da bo ta na “Fakulteti za management UP opravljala raziskovalno in pedagoško delo znotraj Katedre za politologijo, sociologijo, komuniciranje, etiko in kulturologijo v managementu, ki pokriva omenjena vsebinska področja na skoraj vseh študijskih programih UP FM in ne zgolj na študijskem programu politologije. Pri izvajanju slednjega študijskega programa, ki ga na UP izvajamo kot izredni študij, sicer sodelujejo tudi drugi visokošolski učitelji, ki imajo na UP pogodbo o zaposlitvi, saj se na ta način zagotavlja izvajanje študijskega programa v skladu s standardi kakovosti, ki so določeni v Merilih za akreditacijo in zunanjo evalvacijo visokošolskih zavodov in študijskih programov Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS).”

V odzivu so pojasnili, da njihova univerza doživlja razvojni preboj na številnih raziskovalnih in razvojnih področjih. Kot pravijo jim to uspeva predvsem na račun uspešnega pridobivanja konkurenčnih sredstev. “Zaradi te uspešnosti trenutno stabilno financiranje predstavlja le tretjino sredstev, pri povprečni slovenski raziskovalni organizaciji pa dve tretjini,” so jasni in obe enem poudarjajo, da je Univerza na Primorskem odprt delodajalec in posameznikov ne presoja glede na njihova osebna prepričanja, spol, spolno usmerjenost, raso, verska prepričanja in druge okoliščine. “Za raziskovalno, razvojno in inovacijsko delo je pomembno, da imajo posamezniki ustrezna znanja in kompetence na področju, ki ga razvijajo. Prof. dr. Simona Kustec je s svojim preteklim raziskovalnim delom izkazala ustrezne kompetence, za katere verjamemo, da jih bo uporabila v prid razvoja raziskovalnega, razvojnega, pedagoškega in inovacijskega razvoja univerze,” so še dodali.

Ker mediji radi potencirajo zgodbe, ko se pojavijo očitki napram tistim, ki jim gredo v nos, se nestrpnost širi naprej po družabnih omrežij. Tudi v tem primeru je temu tako. “Za dobrodošlico jo obmetat z jajci, potem pa vsak dan z gnilim paradižnikom. Kraljica zooma”, je denimo primitivno komentiral Marinko Galić, nekdaj nogometaš “zlate generacije” slovenskega nogometa, ki se je z reprezentanci uvrstil na evropsko in svetovno prvenstvu v nogometu. Če Kustečeva ne bi bila ministrica Janševe vlade, seveda tovrstnih zgodb ne bi bilo.

Vir: Twitter

Sara Kovač