fbpx

“Žalili so me, da sem zahojena ovca iz srednjega veka”

Foto: Nova24tv

“Kristjanofobija je po sami definiciji pojem, ki vključuje tri izraze: diskriminacijo, nestrpnost in odrekanje temeljnih človekovih pravic ljudem zaradi njihovega verskega, natančneje krščanskega prepričanja,” je uvodoma razložil frančiškan in moralni teolog Tadej Strehovec v oddaji Tema dneva.  

Diskriminacija se najpogosteje kaže kot zavrnitev človekovih pravic kristjanov, kršitev sobode izražanja, kršitev svobode vesti, kršenje pravic staršev glede vzgoje otrok in drugo. Nestrpnost se kaže v obliki marginaliziranja kristjanov, onemogočanje enakega dostopa do služb, izključevanje iz javnega življenja, sem sodijo tudi žalitve in zavajajoče predstavljanje kristjanov v medijih preko negativne stereotipizacije. Tipično sovražno dejanje pa je na primer onečaščanje verskih objektov ter druge oblike vandalizma.

Nerazumen strah in odpor do krščanstva, zažiganje križev, skrunjenje cerkva in kapelic, podgana namesto Jezusa v rokah Brezjanske Marije, žaljivi grafiti, primeri medijskega linča kristjanov in za povrh še politični interesi iz ozadja sestavljajo recept za kristjanofobijo.

“Biti kristjan ne pomeni samo dobro jesti, dobro piti”
“Grafiti kažejo na eno stvar, ki jo tudi kristjani vse preredko artikuliramo. Biti kristjan v današnjem času ne pomeni samo živeti v miru: dobro jesti, dobro piti, delati in zaslužiti plačo, vzgajati otroke in na koncu oditi k Bogu. Biti kristjan – to izhaja že iz osebne zgodbe Jezusa Kristusa in njegovih apostolov – pomeni tudi pričevanje in k temu pričevanju sodi tudi to, da se znamo kot kristjani zoperstavljati in organizirati ob pojavih nestrpnosti, nasilja in ustrahovanj,” je Strehovec kristjane pozval k aktivnemu pričevanju.

Tadej Strehovec in Norma Korošec v oddaji Tema dneva (foto: Nova24TV)

Tadej Strehovec in Norma Korošec v oddaji Tema dneva. Foto: Nova24TV

Zahojena ovca iz srednjega veka?
Študentka matematike Norma Korošec se je že večkrat javno izpostavila in javno izpričala svojo vero. Po prepričljivi zmagi zagovornikov otrok ter nasprotnikov novele zakona o zakonski zvezi ji gotovo ni bilo žal, da se je oglasila, in vendar je morala “požreti” marsikatero pikro na svoj račun. “Ko sem brala, kaj vse so pisali o meni … Raje se sploh ne spominjam, ker to, da sem zahojena ovca iz srednjega veka, je bil en izmed bolj blagih izrazov,” je povedalo mlado dekle.

Sovražni govor je namenjen temu, da bi kristjani (končno) umolknili
“V prvi referendumski kampanji pred tremi leti in zadnji referendumski kampanji preteklo leto se soočamo z neko skupino, ki je razvila poseben jezik, posebne označevalce. Kot na primer, da so kristjani homofobi, nestrpni, proti napredku, da nasprotujejo nestandarnim seksualnim praksam in podobno … Vse to so besede, katerih edini namen je, da bi se kristjani prestrašili, da bi začutili, da če bi zagovarjali krščanske vrednote, si bodo v javnosti izoblikovali negativno samopodobo, da bi na koncu umolknili in se odpovedali temeljni ustavni pravici – to je, da lahko v družbi javno povem, kar mislim,” je poudaril Strehovec.

Če ste oddajo zamudili, si jo lahko v celoti ogledate tukaj:

V. V.