fbpx

Žan Mahnič: Nato bo sprejel resolucijo o uporu proti agresiji Ruske federacije

Foto: STA

Parlamentarna skupščina zveze Nato bo na zasedanju pripravila pomembno resolucijo, ki jo namerava predstaviti na naslednjem zasedanju vrha zveze Nato, ki bo potekalo od 8. do 9. julija v Varšavi. “Ta resolucija, ki jo predlaga Parlamentarna skupščina zveze Nato, je zelo konkretna. Naslavlja bistvene probleme, s katerimi se soočajo države članice zavezništva zveze Nato,” je komentiral predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič. 

Resolucija naj bi naslavljala različna krizna območja, med drugim krizna žarišča v vzhodu Ukrajine in na Bližnjem vzhodu – Nato naj bi nestabilnost te regije obravnaval kot poglavitni razlog za migracije proti Evropi.

»Glavni poudarek je namenjen potrebnosti širitve zavezništva ter upreti se agresiji in agresivni politiki, ki jo vodi Ruska federacija,« je dejal Žan Mahnič v izjavi za javnost ter povedal, da bodo tudi slovenski poslanci in poslanke tvorno prispevali prispevali k formulaciji resolucije, saj nameravajo predstaviti nekatere pomanjkljivosti.

Slovenska vojska podhranjena
Slovenska vojska se sicer sooča s številnimi očitki s strani partnerjev v zvezi Nato. Glavni očitki se dotikajo slabe pripravljenosti slovenske vojske in prenizkega investiranja v obrambni sistem. Pogodba z zvezo Nato namreč predvideva, da bodo države članice potrošile dva odstotka proračunskih sredstev za potrebe vojske, Slovenija pa potroši veliko manj. Na slabe ocene, ki jih je prejela SV, sta se pred kratkim odzvala tudi Borut Pahor in Ministrica za obrambo Andreja Katič. Oba sta prepričana, da mora Slovenija povečati količino proračunskih sredstev, ki jih namenja vojski.

Ž. K.