Zaposleni na SPIRIT Slovenija se bojijo Prešičkovega maltretiranja

Dejan Prešiček (Foto: STA)

“Glejte, ne ponižujem ljudi, jih ne načrtno diskreditiram,” je povedal. “Če pa ugotovim, da je karkoli narobe, da so se zgodile napake, jih pa seveda tudi jasno artikuliram,” se je pred časom Dejan Prešiček odzval na očitke o mobingu in šikaniranju svojih podrejenih in nadaljeval: “Jaz sem, ne rečem, sem energična oseba, zelo zahteven, ko se gre za naloge, ki jih je treba opraviti, mogoče včasih glasen, ne rečem. Ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev. Ne, to pa ne.” Nekdanji kulturni minister torej ne trpinči brez razloga – zaposleni na SPIRIT Slovenija so upravičeno prestrašeni, da bodo za direktorja dobili prav njega.

Bojan Požar je na Twitterju objavil informacijo, da so zaposleni na SPIRIT Slovenija močno prestrašeni, ker naj bi se nova vladajoča struktura odločila, da za novega direktorja postavi Dejana Prešička, za katerega pa “se ve, da je kolerik, da ima na vesti smrt uslužbenca in da z ljudmi ne zna delati“. Razpis za direktorja bo objavljen danes, rezultat pa je očitno znan že vnaprej, saj se je glavni kadrovnik ministrstva za gospodarstvo Dejan Židan že odločil. Zaposleni na agenciji Spirit so mnenja, da gre z vsakim novim direktorjem na slabše, saj so direktorji le lutke. Zaposleni so iztrošeni, odnosi se slabšajo, po besedah avtorja dopisa pa so pogoji idealni za “pajace”, ki strokovno na takšni agenciji nimajo kaj delati.

Spomnimo, ljubljansko tožilstvo je pri preučitvi ravnanja nekdanjega ministra za kulturo v enem primeru potrdilo sum kaznivega dejanja, vendar pa je kazensko ovadbo zavrglo zaradi majhne teže tega kaznivega dejanja in posledične nesorazmernosti pregona. Poleg tega, da so uslužbenci na ministrstvu za kulturo Prešičku očitali, da jih je izkoriščal v zasebne namene – morali so mu voziti inštrumente na konservatorij, so odmevali tudi očitki o šikaniranju, ki naj bi celo privedli do samomora enega od uslužbencev. Preiskava tega sicer ni potrdila. Prijav mobinga oziroma šikaniranja je bilo kar 74, a ne glede na vse, Prešiček z mesta ministra takrat ni odstopil, češ da se ni počutil odgovornega. Nekdanji minister je bil sicer že v preteklosti kot direktor deležen prijave zaradi mobinga. Tudi nekdanja ministrica Andreja Rihter, ki je iz SD-ja izstopila, je v Tarči povedala, da se je Prešiček,  ko sta bila na diplomatskem obisku v Sankt Peterburgu, grdo znesel nanjo.

“Ne nazadnje bo v letošnjem letu agencija razdelila več kot 180 milijonov evrov sredstev iz načrta okrevanja in odpornosti in občutek je, da želijo vladajoči to speljati na svoja povezana podjetja,” je še opozoril avtor dopisa, ki ga občutek seveda ne vara. Ob tem ne gre pozabiti, da je Prešičkov mrzli svak Matjaž Han, za katerega je dobro znano, da njegovo podjetje posluje tudi z državnim Petrolom in drugimi državnimi ustanovami. Novi gospodarski minister je sicer med zaslišanjem v DZ zagotovil poslancem, da se bo lastniško umaknil iz družinskega podjetja. Kar seveda ne pomeni, da njegova družina z državnimi podjetji ne bo poslovala še naprej, Hanova žena je tega vešča že od prej.

Sara Kovač