Zaradi Koprivnikarja bo brez službe ostalo sedem policistov. Minister in Cerar zadovoljna.

Policisti bi naj bivšega ministra za upravo Borisa Koprivnikar ustavili po navodilih Zorana Petroviča. (Foto: Nova24tv/STA)

Interna preiskava zaradi domnevno dogovorjenega policijskega prometnega nadzora nad ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem naj bi pokazala več hujših kršitev. Policisti in Zoran Petrovič so potrdili, da so že sprejeti prvi delovnopravni ukrepi, brez službe bo ostalo sedem policistov, med njimi tudi sam vodja sindikata.

Na Generalni policijski upravi so za STA potrdili, da so bili v tem primeru sprejeti prvi delovnopravni ukrepi, več pa niso razkrili. Bo pa o zadevi popoldne na novinarski konferenci spregovoril generalni direktor policije Marjan Fank.

O tem, ali bodo res zaradi domnevnega incidenta z ministrom Koprivnikarjem brez službe ostalo kar 7 policistov, smo vprašali tudi Zorana Petroviča. Informacijo je potrdil, med odpuščenimi pa se je znašel tudi sam. Napovedal je uporabo vseh pravnih sredstev. Več podrobnosti bodo razkrili na jutrišnji novinarski konferenci.

Sedem izrednih odpovedi
Interna preiskava kranjske policijske uprave je po poročanju Večera končana. Lanska notranja preiskava sicer ni odkrila nepravilnosti, tokratne ugotovitve pa so očitno povsem drugačne, saj je preiskava pokazala hujše kršitve, zaradi česar naj bi Fank podpisal sedem izrednih odpovedi.

Te naj bi že bile poslane obema škofjeloškima policistoma, ki sta 29. novembra lani ponoči ustavila ministra Koprivnikarja, brez službe pa naj bi ostala tudi peterica sindikalistov, med katerimi je tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič. Poleg njega pa po podatkih Večera še: ljubljanski regionalni predstavnik sindikata Vojko Marguč, kranjski predstavnik Denis Kadirić, Mih Sakač, namestnik koprskega regionalnega predstavnik, in Dušan Raj, novomeški regionalni predstavnik.

Nauk zgodbe: Policisti lahko pripravljajo zasedbe in grozijo, ampak morajo razmisliti o tem, komu to pripravljajo oziroma komu grozijo. Spomnimo samo, kako je leta 2006 policist Zlatko Gomilšek na spletnem forumu s službeno pištolo in smrtjo grozil ​takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši. Policist je sprva dobil prekinitev delovnega razmerja, nato pa se je lahko čez čas vrnil na delo. Pritožbeno sodišče je namreč odločilo, da znakov kaznivega dejanja ni bilo in da je prekinitev delovnega razmerja neupravičena. 

Vodstvo policije domnevno ravnanje obsoja
Peterica sindikalistov naj bi se bila v komunikaciji preko sicer zaprtega profila Facebook, v katerem naj bi bilo 24 ljudi, dogovorila o tem, da naj bi ustavili ministra Borisa Koprivnikarja, ki je v javnosti kritiziral policijsko stavko. Poiskali so tudi policiste, ki bi bili akcijo pripravljeni izpeljati.

Na novico o izredni odpovedi sedmim policistom, ki so sodelovali v dogovorjenem policijskem prometnem nadzoru nad Koprivnikarjem, se je odzval tudi sam minister. Kot je poudaril, policiji popolnoma zaupa, to zaupanje pa se “očitno izkazuje tudi kot pravilno, če so res našli konkretne dokaze”. Premier Miro Cerar pa je dejal, da se je očitno v postopku izkazalo, da je ta skupina policistov storila nezakonita ravnanja. Zato je po njegovem prav, da je prišlo do teh ukrepov, poroča STA.

Ravnanje omenjenih policistov so v vodstvu policije že obsodili ter napovedali ukrepe, če se bodo sumi nepravilnosti potrdili. Med drugim so zaradi ravnanja, ki izpolnjuje tudi znake kaznivih dejanj, obvestili specializirano državno tožilstvo.

B. O., N. K.