fbpx

Zavozil je teran in kranjsko klobaso, bo minister Židan zapravil še potico?

Foto: iStock

Na kmetijskem ministrstvu so prejeli vlogo za zaščito slovenske potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Ta naziv pomeni zaščito recepture, načina proizvodnje ali tradicionalne surovine, ne pomeni pa geografske omejitve proizvodnje takšnega zaščitenega proizvoda. Glede na prejšnje slabe izkušnje glede zaščite slovenske hrane in drugih nacionalnih interesov s strani ministra Židana je Slovence lahko opravičeno strah, da bomo izgubili tudi potico.

Zavozil je teran in kranjsko klobaso, Hrvatom je prodal celotno živilsko industrijo, zdaj pa se je kmetijski minister Dejan Židan spravil “zaščititi” še slovensko potico. Na kmetijskem ministrstvu so namreč sporočili, da so pričeli s postopki za zaščito potice, nacionalnega simbola slovenske kulinarike, zato je številne opravičeno strah, da bomo izgubili tudi to tradicionalno jed, na katero smo zelo ponosni.

V predlogu za zaščito so poslali različne slovenske potice s petimi najznačilnejšimi nadevi, in sicer orehove, orehove z rozinami, rozinove, pehtranove in pehtranove s skuto. Zahtevana je tudi peka v posebnem pekaču, t. i. potičniku. Ta ima ravno dno, je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta. V sredini potičnika je prirezan stožec, ki omogoča temeljno obliko potice, to je v obliki kroga ali kolača s sredinsko luknjo.

Foto: STA

Pri Evropski komisiji je zaščitenih 23 slovenskih kmetijskih pridelkov in živil. Od teh so kot zajamčena tradicionalna posebnost zaščiteni idrijski žlikrofi, belokranjska pogača in prekmurska gibanica.

C. Š., STA