Medicinske sestre proti vladnim grožnjam, poniževanju in kaznovanju

Protestni shod zaposlenih v zdravstveni negi, ki ga je pripravil Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije. (Foto: STA)

Ignoranca in poniževanje nista pot do dialoga“, “Ogrožena zdravstvena nega, ogrožen bolnik, ogrožena medicinska sestra“, “Ali zdravstveni sistem lahko preživi brez nas?” so bila sporočila vladi na današnjem protestu delavcev v zdravstveni negi. V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi so izpostavili, da so jih na vladi obtožili rušenja plačnega sistema in jim celo grozili.

Ob 15. uri se je pred Državnim zborom pričel že dolgo napovedani protest zdravstvenih delavcev. Tam jih je pričakala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Nato se je kolona pomaknila pred vlado.

Foto: STA

Generalni sekretar sindikata zdravstvenih delavcev Marjan Meglič je pojasnil, zakaj so danes tukaj. Meglič je izpostavil besede ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana, da bodo vse reševali za pogajalsko mizo. “Za katero mizo?” se sprašuje in dodaja, da so zaman sedeli mesece. “Nismo sodniki in tožilci in nimamo “happy enda” pri zloglasnem dogovoru, ki je porušil plačni sistem.” Kot je poudaril generalni sekretar, ne morejo verjeti tem besedam. “Tukaj smo, da pokažemo, da smo enotni in le skupaj bomo lahko premaknili sistem. Zdravstvene reforme brez medicinskih sester ni in je ne bo. Tukaj smo, da bodo slišali tudi ostali.” Dodal je še, da ne želijo dviga plač ‘počez’, temveč želijo popraviti nesorazmerja, ki so nastala z lanskim dogovorom. “Za plače medicinskih sester se bomo borili do konca. Ne bomo nasilni, bomo pa glasni in jasni,” je še poudaril Meglič.

Predsednica sindikata Slavica Mencingar.

Predsednica sindikata Slavica Mencingar je namenila aplavz za vse prisotne, prav tako pa tudi za vse kolege na delovnih mestih. Pozdravili so tudi vse, ki sedijo v vladnih sobanah in se nočejo pogajati. Kot je izpostavila predsednica, se medicinske sestre še nikoli same podale na protest in obljubile, da se bodo borile še naprej, dokler ne bodo uslišane. “Medicinske sestre smo del zdravstva samo, ko je treba delati vse dni v letu, ne pa, ko je treba nagraditi,” je povedala in dodala, da so vladniki medicinske sestre na pogajanjih postavili na trda tla in jih celo obtožili, da so one rušile sistem znotraj plačnega sistema. “Edino zaposleni v zdravstveni negi nismo dobili nič.” Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik je še celo grozila, da bi vse dodatke iz leta 2021 vzeli in bi štartali iz “nule”. “Nezaslišano!” Kot je pojasnila Mencingarjeva, so jih na vladi celo kaznovali. Vzeli bi celo medicinskim sestram, ki so najnižje plačane in so pridobile v letu 2021 en razred višje plače. “Vlada zavaja in manipulira s podatki,” hkrati pa je na vlado naslovila vprašanje, če sploh vedo, za kaj se borijo.

Protestniki so dobili podporo voznikov reševalnih vozil.

Zbrane je nagovoril Branimir Štrukelj.

Predstavnica medicinskih sester je izpostavila, da je nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar v prejšnji vladi zdravstvenim delavcem vsaj prisluhnil. “Deležni smo bili korektnega plačila.”

Na protivladnem protestu se je pojavil poslanec vladajoče koalicije Miha Kordiš.

Andrej Žitnik