fbpx

Zdravstveni minister grozil zdravniškemu sindikatu s “totalno vojno”. Golob se sedaj izmotava: “Prevladala so čustva.”

Foto: STA

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides in predstavniki vlade so se sestali na odločilnih pogajanjih o zdravniških plačah, vendar danes niso dosegli dogovora. O nadaljnjih aktivnostih bo v kratkem odločalo vodstvo sindikata. Gregor Zemljič možnosti stavke ni izključil. “Mi smo šokirani zaradi dogodkov v zadnjem tednu,” je po zaključku pogajanj dejal Zemljič, ki je pojasnil, da gre za zadnja pogajanja o zdravniških plačah, saj je bila današnja ponudba vlade končna. Še vedno pa odmevajo očitki Fidesa o grožnjah ministra Danijela Bešiča Loredana vodji pogajalske skupine Fidesa, poroča STA. Minister še vedno uživa podporo Roberta Goloba, a se je slednji z njim pogovoril glede očitkov o grožnjah in priznal, da so pri ministru v enem od pogovorov z zdravniki “prevladala čustva”.

Glavni stavkovni odbor Fidesa je po pogajanjih z vlado prejšnji teden ocenil, da so pogajanja na mrtvi točki. Če do danes dogovor z vladno stranjo ne bo dosežen, članstvo soglasno pričakuje zaostrovanje sindikalnih aktivnosti. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je poudaril, da bo vladni predlog zdravniškim sindikatom ostal enak in ga vlada do danes torej ne bo spremenila. Tako v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides po pričakovanjih na današnjih pogajanjih z vlado niso dosegli govora.

Pričakovati je bilo tudi, da se bo Bešič Loredan odzval tudi na očitke Fidesa, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado. Minister naj bi Zemljiču med drugim dejal, da ima “ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides”. Zemljič je pred začetkom pogajanj poudaril, da bodo vložili pritožbo na generalni sekretariat komentirali, ko bodo prejeli odziv vlade.

Vodja pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregor Zemljič (Foto: STA)

Golob zanikal, da bi šlo za njegova navodila
V izjavi za medije je premier Robert Golob omenil, da se je o očitkih z ministrom pogovoril. Dejal, ga je minister obvestil, da je imel več razgovorov, “dobesedno zasebnih razgovorov” z različnimi zdravniki in da so mu v enem od teh razgovorov “čustva prevladala nad besedami”. “Jaz sem to sprejel, verjamem, da je tudi minister to razumel, da se stvari ne bodo več ponavljale,” je po poročanju Siola dodal Golob. Podoben način ministrove komunikacije sta sicer opisala tudi Milan Krek z NIJZ-in Franci Vindišar iz celjske bolnišnice – tako da bi skoraj lahko rekli, da gre za ministrov razpoznavni način pogovarjanja. Golob je zatrdil, da ministru ni dal takih navodil.

Foto: STA

Golob je prepričan, da Bešič Loredan uživa tudi veliko podporo med državljani
Seveda mu zaupam in verjamem, da je tudi ključen za to, da končno zdravstvo po 30 letih spravimo na nivo, ki si ga Slovenci in Slovenke zaslužijo,” je spomnil na številne težave v našem zdravstvu, ki naj bi jih minister odlično reševal. Uporabniki in tudi zaposleni v zdravstvu tega odličnega reševanja zaenkrat sicer še ne čutimo – danes so na primer zaradi “nepredvidenih dogodkov in večjega števila bolniških odsotnosti” ambulante zdravstvenega varstva odraslih iz Zdravstvenega doma Polje začasno preusmerili v Zdravstveni dom Fužine, kjer že tako ali tako primanjkuje zdravnikov, napotnice pacientov pa se bojda še naprej nenadzorovano brišejo iz sistema. Vladna stran je le priznala, da so na njeni pogajalski strani nastale napačne interpretacije predstavljene ocene finančnih učinkov, na kar so v Fidesu dva tedna opozarjali in vladno stran prosili za izračune. Zato so po poročanju Dela pričakovali, da bodo na današnjih pogajanjih lahko poiskali rešitve za ustrezno umestitev zdravniških in zobozdravniških delovnih mest v približnih finančnih okvirih, ki jih je v pogajanjih predstavila vladna stran. A se to očitno ni zgodilo – toliko o “odličnem reševanju”.

Foto: Požareport

Spomnimo, minister Danijel Bešič Loredan je tokrat grozil tudi z objavo podatkov Fursa, ki veljajo za zaupne. Po Požareportovih navedbah bi to lahko pomenilo, da minister za zdravje in predsednik vlade nezakonito razpolagata z uradnimi podatki posameznih davčnih zavezancev in da te podatke izkoriščata za politično obračunavanje – kar bi lahko bila doslej največja afera Golobove vlade. Podatke naj bi sicer pripravljala kar nekdanja “necenzurirana novinarka” in aktualna piarovka Gibanja Svobode Vesna Vuković skupaj z Damirjem Črnčecom, sicer državnim sekretarjem na obrambnem ministrstvu. Zdravstveni minister naj bi imel dokumente pripravljene v posebnih “pogajalskih” mapah. Iz pisma podpredsednika Fidesa Damjana Polha, ki ga je objavil Požarport, je razvidno, da je bila tarča Golobove vlade tudi Bojana Beović – ki jim (poleg stranke SDS) očitno predstavlja trn v peti, na vladni strani pa naj bi bil tudi Igor Muževič ter ostali sindikati. Po navedbah Dela se Muževič, predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um, s tem ne strinja. Dejal je, da se o plačah z ministrom nikoli niso pogajali, o tako pomembnih odločitvah pa v sindikatu vedno predhodno glasujejo in dodal, da verjame, da je ministrova komunikacija z Zemljičem potekala na “robusten” način.

Današnja ponudba vlade je bila končna
Vodja pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregor Zemljič je po pogajanjih, ki so trajala približno eno uro, dejal, da je že napoved novinarske konference ministrov za zdravje in za javno upravo Danijela Bešiča Loredana in Sanje Ajanović Hovnik ob 13. uri, dve uri po začetku pogajanj, predstavljala slab znak. “Mi smo šokirani zaradi dogodkov v zadnjem tednu,” je po zaključku pogajanj dejal Zemljič, ki je pojasnil, da gre za zadnja pogajanja o zdravniških plačah, saj je bila današnja ponudba vlade končna. Na podlagi novih izračunov finančnega učinka vladnega predloga, ki ga je sindikatom posredovala vlada, so v Fidesu po Zemljičevih besedah pripravili protipredlog. Ta je predvideval povišanje plač izkušenim zdravnikom za 12 odstotkov, a to danes ni bilo na mizi: “Edini problem so prepoznali pri preskoku iz specializanta v specialista, kjer so ponudbo izboljšali za en plačni razred.”

Ena od možnosti je tudi stavka
Članstvo Fidesa je sicer danes pričakovalo dogovor, v nasprotnem primeru pa zaostrovanje sindikalnih aktivnosti. Zato bodo sedaj stekli pogovori v predsedstvu sindikata in pogajalski skupini, nato pa bodo v najkrajšem možnem času sklicali glavni odbor, ki bo odločal o nadaljnjih korakih. Fides se je sicer oktobra ob podpisu sporazuma o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, ki predvideva oblikovanje ločenega plačnega sistema javnega sektorja, zavezal, da v zvezi s tem vprašanjem ne bo sprožil stavkovnih aktivnosti. A ta sporazum ne vključuje pogajanj o plačah. Stavka zdravnikov tako ni izključena. Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je ocenila, da danes ni šlo za pogajanja v pravem pomenu beseda, čeprav je vlada podala približevalni protipredlog. V sindikatu na predlog vlade gledajo kot na celoto znotraj zdravstva, zato se danes do predloga še niso mogli opredeliti. Počakali bodo na sredina pogajanja vladne strani in reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva. Takrat bo bolj jasno, ali je možen dogovor, je poudarila. Na vprašanje glede možnosti zaostrovanja je odgovorila, da je ena od možnosti tudi stavka kot skrajna možnost zaostrovanja, če bi v sredo ocenili, da dogovor ni mogoč, še poroča STA.

Sara Bertoncelj