Združenje novinarjev in publicistov: Napad na Pirkoviča je pokazal vso izprijenost kolovodij znotraj RTV

Kordinatorka sindikatov TVS Helena Milinković. (Foto: STA)

Potem ko je bil Igor Pirkovič imenovan za v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC RTV Slovenija, s čimer je zamenjal dosedanjo urednico Kajo Jakopič, se je nanj in na to odločitev pristojnih vsul plaz kritik aktiva MMC-ja. Igorja Pirkoviča je brutalno verbalno napadel aktiv MMC-ja, kar se je zdelo absolutno nesprejemljivo. Upravni odbor Združenja novinarjev in publicistov je brutalni napad komentiral z izjavo.

Igorja Pirkoviča je zaradi nove pozicije v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC RTV, na katero je bil uradno imenovan v petek, brutalno napadel aktiv MMC-ja. Govorimo o verbalnem napadu, s katerim ga je aktiv MMC-ja brez kančka sramu napadel z neargumentiranimi obdolžitvami. Absolutno je nesprejemljivo, da se mediji, ki vsakodnevno komunicirajo z javnostjo, spustijo na tako nizek nivo in zaradi nestrinjanja napadejo osebno integriteto osebe. V bran Pirkoviču je stopilo tudi Združenja novinarjev in publicistov, ki meni, da je napad “pokazal vso izprijenost aktivističnih kolovodij znotraj medijskega zavoda”.

Izprijeno dejanje RTVS
Združenje novinarjev in publicistov je ponedeljkov napad na novega urednika MMC RTV Igorja Pirkoviča odločno obsodilo, saj je po njihovem mnenju “pokazal vso izprijenost aktivističnih kolovodij znotraj javnega medijskega zavoda”. Protest, ki so ga izvedli zaposleni na RTV, je bil poleg tega, da je bil poln lažnih obdolžitev in brezsramnih napadov na osebno integriteto Pirkoviča, tudi porušil celotno verodostojnost novinarskega kodeksa opevane javne hiše. Ob tem so s prstom pokazali tudi na ostale medije, ki so se “črednemu poročanju” pridružili, in dejali, da je dejstvo, da so letošnjega Meškovega nagrajenca Igorja Pirkoviča tako kruto obsodili brez možnosti zagovora na najbolj brutalen medijski umor.

Igor Pirkovič (Foto: Polona Avanzo)

Lažna nepristranskost Vaseva
Zgroženi so nad dejstvom, da je to izvedla sindikalno-aktivistična druščina samega zavoda, ob čemer so izpostavili način poročanja Radia in Televizije Slovenija, kjer so omenili nastop Borisa Vaseva, kjer Pirkovič ni prišel do besede in mu je bila odvzeta možnost, da bi na “izmišljotine” odgovoril. S tem so želeli opozoriti na politično nepristranskost Borisa Vaseva, ki na “družbenih omrežjih dnevno izraža svoja politična stališča, odkrito in povsem brez potrebne novinarske distance žali del politike ter ljudi zmerja s fašisti in rasisti”. Toliko o politični pristranskosti, ki jo očitajo Pirkoviču.

Boris Vasev (Foto: STA)

Imenovanje Pirkoviča v urednika je korak do pluralnosti
ZNP, ki je v zadnjih letih pogosto opozarjal na problematiko RTVS, ki je zadevala predvsem pluralnost in predstavitev različnih mnenj, meni, da je imenovanje Pirkoviča na uredniško funkcijo odločitev v pravo smer. To so argumentirali z dejstvom, da je bilo doslej v RTVS zasidrano prepričanje, da lahko uredniške funkcije zasedajo samo “pravoverni”, vsi ostali pa nimajo možnosti. “Ob tem poudarjamo, da je RTVS javni medij, ki ga po zakonu plačujemo vsi, zato uredniška mesta ne morejo biti nekakšni fevdi posameznih skupin novinarjev, med katerimi pogosto najdemo tudi politične aktiviste”, so zapisali v ZNP.

Tanja Brkić