fbpx

Združenje novinarjev in publicistov v odzivu na grožnje novinarju Pirkoviču: Gre za hude grožnje, ki so ostale brez odziva organov pregona in vodstva RTV

Igor Pirkovič (Foto: FB)

V Združenju novinarjev in publicistov ostro obsojamo grožnje s smrtjo, ki jih je bil nedavno na Twitterju deležen novinar RTVS in avtor kulturnega programa državne proslave ob dnevu državnosti Igor Pirkovič. Oseba z verjetno izmišljenim profilom je namreč zapisala: “Crkni govno domobransko. Pa če kdo ne razume pomena ‘crkni’: želim, da Igor Pirković umre počasi in boleče.” Gre za hude obtožbe in grožnje, ki so na žalost ostale brez odziva organov pregona in vodstva RTVS, ” so se odzvali v ZNP na grožnje novinarju Igorju Pirkoviču.

Veliko pohval je bila deležna državna proslava na predvečer dneva državnosti, po drugi strani pa je sprožila tudi kar precej nevoščljivosti med skrajnimi levičarji. Avtor proslave je bil novinar TV Slovenija in pesnik Igor Pirkovič, na katerega so se kmalu po proslavi usule ostre in neutemeljene kritike s strani njegovih nestrpnih sodelavcev s TV Slovenija. Če se v vodstvu in novinarskih združenjih redno odzivajo na vsakršen pritisk na “pravoverne” novinarje, tudi če do tega ne pride, pa je v primeru Pirkoviča vladala smrtna tišina. V bran ga ni vzel nihče iz javne hiše.

V Združenju novinarjev in publicistov menijo, da tovrstne grožnje počasi očitno dobivajo domovinsko pravico v slovenski družbi in so jih deležni novinarji različnih medijev. Te so po njihovem nedopustne in nesprejemljive, najpogosteje pa ostanejo brez sodnega epiloga. “Ne spomnimo se namreč primera, ko bi bil kdo za takšno početje kazensko preganjan in tudi obsojen. Zato na tožilstvo in policijo apeliramo, naj naredijo več, da bodo tovrstne grožnje obravnavane z večjo resnostjo in zavzetostjo in da bodo na koncu dobile tudi sodni epilog“, pozivajo v ZNP in dodajajo, da je novinarstvo četrta veja oblasti, eden od stebrov demokracije, zato se upravičeno pričakuje, da se bo novinarje glede na težo njihovega poklica in odgovornosti tudi ustrezno zaščitilo.

RTV se odziva le na grožnje nekaterih novinarjev
V ZNP opozarjajo tudi na dvojna merila vodstva nacionalne RTVS. Medtem ko se na grožnje in pritiske na nekatere novinarje RTVS odziva dosledno, ažurno in odločno, z jasnimi izjavami v kamero direktorja in odgovorne urednice, pa pri – pogosto hujših – grožnjah nekaterim drugim novinarjem RTVS odziva praktično ni (tako je tudi v primeru Igorja Pirkoviča); če pa je že, do odziva pride šele pod pritiskom javnosti. Takšen primer se je zgodil jeseni 2011, ko je bil novinar RTVS Jože Možina deležen groženj v smislu, da bi ga bilo treba povozit na prehodu za pešce. Vodstvo RTVS se je na objavo odzvalo obrobno, šele potem, ko je na njeno nedopustnost opozoril ZNP. Poleti 2018 je Možino pred vhodom na RTVS počakal levičarski aktivist, mu grozil in napovedal kaj da se bo zgodilo z njim. Takrat pa odziva vodstva RTVS sploh ni bilo. Ta isti levičarski aktivist Igor Bricelj je Možino s svojo skupino skrajnih aktivistov Možino še vsaj 20 krat čakal pred vhodom na RTV pa vodstvo za to ni storilo nič. Enako ko je Možini s smrtjo na spletnem omrežju grozil s puško fotografirani levičarski aktivist Benjamin Purger.

Vir: twitter

Luka Perš