fbpx

Zemlja in vrtni pridelki na Vrhniki so po tragediji v Kemisu tako strupeni, da strokovnjak svetuje celo selitev iz kraja!

Foto: iStock

Zemlja na Vrhniki je nevarno onesnažena z visokimi presežki svinca, cinka, arzena in kadmija nad zakonsko določenimi mejnimi, opozorilnimi in kritičnimi emisijskimi vrednostmi nevarnih snovi v tleh, je pokazala analiza zasebnih institucij, ki niso pod vplivom države. Strokovnjak, ki je opravljal analizo, je nad podatki zgrožen, če bi stanoval na Vrhniki, bi celo razmišljal o selitvi. Gre za hud incident, ki na laž postavlja državna merjenja onesnaženosti vrhniške zemlje. 

Zadnje javne ugotovitve Uprave za varno hrano, ki sodi pod pristojnost ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter je neposredno podrejena slovenski vladi, so prikazale, da so vzorci mleka, solate in zemlje po požaru v vrhniškem Kemisu ocenjeni kot varni in da je zemlja primerna za gojenje rastlin in krme.

Ti podatki so zavajajoči in ne držijo, saj so državo na laž postavile neodvisne zasebne institucije, ki so jih najeli Vrhničani, ki niso verjeli uradnim podatkom o zastrupljenosti okolja, piše Požareport. Analizo na dveh kosih zemlje od šestih je opravilo slovensko podjetje, ki se ukvarja s strokovno analizo zemlje in sodeluje s priznanimi inštituti iz tujine, rezultati pa so šokirali marsikoga.

Šokantni rezultati: strokovnjak bi razmišljal celo o selitvi iz Vrhnike
Kot kažejo rezultati analize, je zemlja na Vrhniki močno onesnažena z visokimi presežki svinca, cinka, arzena, kadmija, in sicer nad zakonsko določenimi mejnimi, opozorilnimi ter kritičnimi emisijskimi vrednostmi nevarnih snovi v tleh, s tem je zemlja tudi uradno onesnažena, v vrtninah pa je velika verjetnost sledov kadmija. Ti podatki kažejo povsem drugačno sliko od uradnih ugotovitev, zato lahko mirno rečemo, da je vlada zavajala, uslugo pa so jim delali tudi režimski mediji, ki zgolj nekritično povzemajo njihove podatke.

Omenjena analiza (vse tukaj zapisano temelji na dokumentih, ki so dostopni tudi avtorju članka na Požareport) med drugim svetuje Vrhničanom takojšnjo opustitev gojenja številnih vrtnin, med njimi krompirja, pese, solate, endivije, čebule, ohrovta, špinače in še cele vrste drugih vrtnin. Rastlin s tega območja se tudi ne sme kompostirati, prav tako je odsvetovano vsakršno pobiranje regrata.

Javno sporočilo Uprave za varno hrano, da lahko kmetijski gospodarstvi na Mirkah in Blatni Brezovici spet prodajata izdelke, je v luči te neodvisne analize skrajno cinično, pa tudi zelo nevarno. Eden od vodilnih ljudi, ki sodelujejo pri neodvisni analizi, pravi, da je nad rezultati zgrožen in če bi on stanoval na Vrhniki, bi razmišljal o selitvi.
Vlada laže zaradi državnega lastništva Kemisa?
Da je Cerarjeva vlada po hudi nesreči na Vrhniki še vedno na strani Kemisa in ne na strani Vrhničanov, je sicer predvidljivo, saj je država njegova daleč najboljša stranka, kar dokazujejo vsi uradno dostopni podatki. Samo ministrstvo za okolje in prostor jim je v zadnjih nekaj letih nakazalo več kot 938 tisoč evrov, zato bi morala neoperativna ministrica za okolje Irena Majcen prva odstopiti s svojega položaja. Država je sicer prek Gorenja, v katerem ima svoj lastniški delež, tudi formalno lastnica Kemisa.
C. Š.