Zgodovinsko društvo obsodilo napade na Možino in Dežmana: “Gre za strogo ideološko zastavljene ugovore in podtikanja!”

Zgodovinar dr. Jože Dežman in zgodovinar in novinar dr. Jože Možina (vir: twitter)

Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino je v izjavi za javnost izrazilo podporo novinarju in zgodovinarju dr. Jožetu Možini in zgodovinarju dr. Jožetu Dežmanu. Napade na dvojico so označili za ideološke in neosnovane, saj sta v intervjuju, ki še naprej vznemirja levičarje, predstavila zgodovinska dejstva, ki so stroki znana že dalj časa.

“Med intervjujem na javni televiziji je dr. Jože Dežman izpostavil veliko dejstev, ki so v zgodovinski stroki pravzaprav že dolgo znana. Objavljena so bila v več knjigah, zbornikih in znanstvenih prispevkih, o njih se je razpravljalo tudi na posvetih in simpozijih doma ter v tujini. Intervjuvanec torej ni povedal nič presenetljivo novega,” je v izjavi v imenu Slovenskega zgodovinskega društva za novejšo in sodobno zgodovino zapisal predsednik društva dr. Renato Podbersič.

Člane društva zato čudi, od kod prihajajo tak gnev in napadi na Možino in Dežmana, za katera poudarjajo, “da njuno delo ni vezano ali kakorkoli obremenjeno s privilegiranimi položaji. Vsak na svoj način ga jemljeta kot poslanstvo”, pri tem pa ju vodi pogum in resnicoljubnost.

Šlo je za zločin brez primere v narodni zgodovini, ki ga je mlada slovenska država vendarle začela popravljati
Ravno slednja lastnost je najbrž tista, ki gre zaslepljenim levim ideologom še posebej v nos. Generacija, ki so ji jugo-komunisti dodobra sprali možgane, je pred samim koncem prisiljena poslušati, kako so celo življenje živeli v laži. Za mnoge je veliko manj boleče še naprej živeti v laži in sence v Platonovi votlini še naprej imeti za edino resnico, sonce pa razglasiti za izmišljotino.

“Nobena od kritik [intervjuja], niti iz strokovnih krogov, ne problematizira prav nobenega izpostavljenega zgodovinskega dejstva, ampak zgolj a priori nasprotuje, da se o tem govori. Časi, ko bi zgodovinska dejstva lahko prikrojevali ali prikrivali, so zanesljivo minili. Intervju z dr. Dežmanom zato pozdravljamo kot seznanitev širše javnosti z zgodovinskim dogajanjem med in po drugi svetovni vojni.”

Pri društvu so tudi povedali, da jih motijo “strogo ideološki zastavljeni ugovori in podtikanja, ne da bi njihovi avtorji intervjuvancu ali novinarju karkoli konkretnega očitali oz. mu poskušali argumentirano ugovarjati”, saj to vodi v zaskrbljujoč diskurz o med- in povojnih pobojih v nekaterih slovenskih medijih in med posamezniki. “Šlo je za zločin brez primere v narodni zgodovini, ki ga je mlada slovenska država vendarle začela popravljati,” o tem pa so se izrekla tudi slovenska sodišča.

Ivan Šokić