Židan iz stranke ‘migrantoljubcev’ meni, da migranti niso nevarni, hkrati pa z dopisi opozarja na nevarnost prenosa bolezni

Foto: STA

Medtem ko so se povsod po Evropi prisiljeni soočiti z resnico in ilegalne migrante označiti za to, kar so, kup kriminalcev, ki ne spoštuje zakonov, pa vlada v Sloveniji drugačna klima. Tako na primer v SD gledajo na migrantsko krizo kot na humanitarno krizo. Ob tem pa preseneča priporočilo, ki ga je Židanovo ministrstvo prvič izdalo leta 2015. Precej nenavadno, da stranka, ki najbolj zagovarja prihod migrantov in pridiga o njihovi koristnosti za družbo, preko dopisov ministrstva za kmetijstvo, ki ga vodi prav njihov predsednik, opozarja na nevarnost prenosa bolezni z migrantov na živali.

Če so pripadnikov SD te dni polna usta o potrebni pomoči “beguncem” in vztrajno zavračajo, da bi se ilegalne migrante imenovalo s pravim imenom, pa dokument iz novembra 2015, ki ga je izdalo kmetijsko ministrstvo predsednika SD Dejana Židana, pripoveduje drugačno zgodbo.

V priporočilu so tako zapisali: “Živali na območjih, kjer se ali so se zadrževali migranti, so lahko izpostavljene povzročiteljem bolezni, ki bi se lahko prenesli z ljudi na živali. Zlasti to velja za živali na pašnikih ter živali, ki se krmijo s krmo s teh območij (travniki in polja).”

Več skrbi za živino kot za otroke
Nadvse zanimivo je, da je ministrstvo za kmetijstvo že leta 2015 opozarjalo pred boleznimi, ki jih s sabo prinašajo migranti. To pa ne gane sedanje in, kot je videti, niti bodoče vlade, ki želi te migrante nastaniti na Debelem Rtiču, kjer bodo v neposredni bližini nebogljenih otrok.

Ministrstvo je takrat priporočilo, da kmetje na vhodih v hleve namestijo razkuževalne bariere, se pred vstopom v hlev preobujejo ali pa si nadenejo obujke za enkratno uporabo, ki jih po uporabi odvržejo v smeti, temeljito umivajo roke, svojim živalim redno dajejo sredstva za zatiranje zajedavcev, redno preverjajo in vzdržujejo napajališča na pašnikih, zadržujejo perutnino, mačke in pse na dvoriščih, ne pasejo živali na pašnikih, kjer so se zadrževali migranti ter so pozorni na pojav kakršnihkoli znakov bolezni pri živalih in to nemudoma sporočijo svojemu veterinarju.

Če “se v neposredni bližini vaših bivališč (na dvorišču, vrtu, pred vhodom) nahajajo odpadki, ki so ostali za migranti, pri njihovem odstranjevanju upoštevajte priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje”, so še zapisali na kmetijskem ministrstvu. Očitno je ministru za kmetijstvo več do živali kot pa do slovenskih državljanov in slovenskih otrok, ki jih je njegova stranka skupaj z vlado Mira Cerarja ter bodočo vlado Marjana Šarca pripravljena izpostavljati okužbam z nevarnimi boleznimi, ki jih prenašajo ilegalni migranti.

A. B.