fbpx

Zločinec Kidrič končno dobil glavo na svojem spomeniku – pa še ta je žalitev za svinje!

Foto: Facebook

Spomenik Borisa Kidriča, enega izmed najhujših zločincev v času komunizma, ki je odgovoren za množične povojne poboje, je dobil svoj nadomestek, tj. svinjsko glavo, potem ko so jo na spomenik v Kidričevem namestili neznanci.

Sicer gre za spomenik, ki je delo akademskega kiparja Viktorja Gojkoviča s Ptuja, ki je bil odkrit aprila 1973. Od začetka leta 2010 kip nima več bronaste glave, saj je to odnesel nekdo, ki ga policiji do zdaj še ni uspelo identificirati. S policijske postaje so sporočili, da nedavni dogodek obravnavajo kot kršitev javnega reda in miru, medtem ko nekateri (npr. vegani) brez obsodb protestirajo s prašičjo glavo v rokah.

Foto: Facebook

Kidrič množično podpisoval ukaze, ki so številne Slovence stali življenja
Kidrič je bil predsednik vlade Socialistične republike Slovenije ter podpisnik ukazov, ki so v obdobju med drugo svetovno vojno in po njej zahtevali življenja več tisoč ljudi, katerih trupla še vedno niso bila v celoti odkrita, zato predstavlja simbol totalitarizma ter kršenja in zatiranja človekovih pravic, torej predstavlja simbol tega, kar ne spada v demokracijo. Parlament EU in države, ki so se podobno kot Slovenija v preteklosti soočile s komunistično diktaturo, so obsodili tovrstna obeležja, Slovenija pa je seveda svetla izjema, saj se pri nas še vedno bohotijo kipi in spominska obeležja, ki so posvečena zločincem komunistične diktature.

Namesto da bi se vladajoči streznili in naredili kaj, da Slovenija ne bi predstavljala države članice EU, ki časti sistem, ki je odgovoren za smrt preštevilnih nedolžnih Slovencev, pa smo še vedno priča kipu Edvarda Kardelja, ki je iz Beograda ukazoval množične zunajsodne poboje leta 1945 in vse življenje hlapčeval Josipu Brozu Titu, ki ga je celo Ustavno sodišče RS označilo za zločinca, najdemo pa lahko celo spominsko znamenje zločincu Ivanu Mačku Matiji, ki je znan kot prijatelj fašistov in likvidator Slovencev.

N. Ž.