fbpx

Znani bodo končni izidi referenduma

Foto: Nova24TV

K izidu referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki je potekal minulo nedeljo, bodo danes prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Te sicer izida referenduma ne morejo spremeniti, saj se je proti uveljavitvi zakona izrekla velika večina tistih, ki so glasovali, dosegli pa so tudi zahtevani kvorum.

Na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi, ki je potekal 20. decembra, je ob 36,25-odstotni udeležbi 63,54 udeleženih glasovalo proti, 36,46 odstotka pa za. To pomeni, da je bil zakon zavrnjen, saj se je proti izrekla večina udeležencev referenduma, hkrati pa je izpolnjen tudi pogoj, da mora ta večina predstavljati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

1684 volilnih gradiv so poslali  volivcem v tujini
V tujino – volivcem, ki so bili na dan referenduma v tujini, ker tam stalno ali začasno prebivajo –, so poslali 1684 volilnih gradiv, ki pa izida ne morejo spremeniti. Prav tako še ni znano, koliko glasovnic bodo volivci v tujini tudi vrnili.

Danes bodo tako znani končni izidi referenduma, ki pa bodo še vedno neuradni. Na uradne izide bo sicer treba še počakati, predvidoma do 16. februarja.

V. V., STA