fbpx

Zrelo za pregon: Nasprotniki zakona o vodah z nezakonitimi in agresivnimi prijemi nadlegujejo ljudi naj glasujejo po njihovo!

Foto: Bralec

V nedeljo, 11.7. , bomo lahko državljani izrazili svoje mnenje o novem zakonu o vodah, državljani pa že lahko glasujejo predčasno. Veliko je bilo, na civilizirani način, povedano o tem, kaj zakon prinaša, da nikakor ne ogroža pitne vode, ampak jo dodatno ščiti in varuje in da bo v priobalnem pasu gradnja objektov v zasebni rabi v celoti prepovedana. Na drugi strani, pa nasprotniki z vsemi prijemi, tudi nelegitimnimi in protizakonitimi nastopajo proti. Tiste, ki so šli na predčasno glasovanje so kar pred voliščem prepričevali ljudi, naj glasujejo proti, tiskajo majice, delijo broške, nalepke, letake, ki ležijo vsepovsod po tleh. S tem ščitijo naravo? Naključne mimoidoče na ulicah nadlegujejo in jih kličejo naj se uprejo zakonu. Nudijo zastonj prevoze do volišča, celo tiste, ki so šli na cepljenje prepričujejo in jih ne pozivajo le naj gredo glasovat, ampak naj gredo glasovat proti. Bralec nam je tudi poslal še slike, kako lepijo na roko napisane traktate vsepovsod po Ljubljani, kar je tudi prepovedano.

Z vsem tem, se kaže s kakšnim načinom nastopajo nasprotniki, z nasilnim in agresivnim angažmajem, skušajo ljudem vsiliti misel, da je zakon škodljiv.  Čeprav je minister Andrej Vizjak večkrat poudaril in dejal, “zagotavljam, da zakon onemogoča poseganje na priobalna zemljišča, če bi to poslabševalo stanje voda, če bi bilo to v nasprotju s cilji upravljanja z vodami in če bi to kakorkoli ogrožalo erozijsko in poplavno varnost.” 

Odlok o oglaševanju med drugim prepoveduje razdeljevanje reklamnega materiala, zatikanje ali lepljenje sporočil na avtomobile (kar so nasprotniki zakona tudi počeli) lepljenje malih ali velikih plakatov na zunanje površine izložb, sten, oken, vrat, zidov, ograj, gradbiščnih ograj, elektro in telefonskih omaric in podobno. Nespoštovanje navedenih prepovedi predstavlja prekršek, ki se sankcionira v odvisnosti od vrste kršitve ter vrste in velikosti subjekta z izrekom globe v višini od 100 evrov do 10.000 evrov. A tako, kot niso prevzeli odgovornosti za nezakonite proteste v času epidemije in prepovedi zbiranja, tudi v tem primeru načrtno izigravajo predpise, a hkrati poudarjajo, da ima vlada težave z vladavino prava. Kdo ima torej težave in kdo ne spoštuje zakonov?

Foto: Bralec

Stroka podpira in je sodelovala pri pisanju zakona
Vizjak je tudi zavrnil tudi opozorila varuha človekovih pravic, ki je dejal, da je bila pravica javnosti do sodelovanja pri sprejemanju okoljskih predpisov odrečena, da je bila novela sprejeta prehitro in brez strokovnjakov. “To ni res. Novelo smo pripravljali na direktoratu za vode in investicije skupaj z direkcijo za vode, kjer je nič koliko strokovnjakov, ki na te pobude gledajo racionalno in razumsko,” je dejal minister. Da tudi del stroke podpira zakon, dokazuje tudi izjava inženirja in strokovnjaka za vode Luke Javornika, ki pravi, da famozni 37. a člen deli slovenski narod na račun podpihovanja političnih sil in njihovih podložnih mainstream medijev. “Politika je s pomočjo raznoraznih (nevladnih) organizacij, ki s stroko na področju urejanja voda in pristojne zakonodaje nimajo neke trdne zveze, ljudstvu vsilila slogan “Pitne vode ne damo”.

Sara Kovač