fbpx

Župani belokranjskih občin: Žičnata ograja bo vplivala predvsem na turizem

Foto: Ž. K.

Državni sekretar notranjega ministrstva Bojan Šefic se bo danes v Črnomlju sestal s predstavniki črnomaljske in metliške občine. Sestanek je sklical Šefic, tema pa naj bi bili problemi na območju postavitve žičnate ograje. Kot pravi župan Metlike Darko Zevnik, ograja vzbuja veliko vprašanj, predvsem glede turizma in gospodarstva v prihodnjem letu. 

Sestanka se bodo poleg Šefica in predstavnikov obeh občin udeležili tudi predstavniki Regionalnega razvojnega centra Bela krajina in predstavniki območnih ribiških družin. Tema sestanka bo postavitev žičnate ograje na območju Bele krajine, kar je med krajani sprožilo veliko nezadovoljstva.

Civilna pobuda za presojo ustavnosti postavitve ograje
Postavitev žičnate ograje na tem območju je dvignila veliko prahu. Člani civilne pobude so v petek predstavili zahteve za presojo ustavnosti člena Zakona o nadzoru državne meje, ki dovoljuje postavitev ograje. Predlog so naslovili tudi na varuhinjo človekovih pravic. V civilni pobudi menijo, da ograja pomeni omejevanje pravice do svobode gibanja in lastnine ter odvzem pravice do uživanja vodnega javnega dobrega, kar je kršitev Ustave RS in Zakona o vodah.

Nihče ni pričakoval, da bo Bela Krajina ograjena z bodečo žico
”Pogled na bodečo žico ni prijeten, nihče od nas ni pričakoval, da bo Bela krajina ograjena z bodečo žico. To pomeni nek psihološki pritisk, ne samo na prebivalce in begunce, temveč tudi na ostale države, da morajo začeti izvajati določeno politiko,” 
je situacijo komentiral župan občine Metlika Darko Zevnik.

A kot pravi župan občine Metlika, se ljudje zavedajo situacije in ograje kot take ne zavračajo. ”Porajajo pa se vprašanja, kako bo glede gospodarstva in turizma v prihodnjem letu, to pa so resna vprašanja, ki jih moramo rešiti tudi z ministrstvom,” je še dodal Zevnik.

Predvsem je problem v turizmu
Kot je poudarila črnomaljska županja Mojca Šemas Stjepanovič je problem žičnate ograje v Črnomlju predvsem v okolici turističnih objektov. V naselju Vinica, kjer je tudi mednarodni mejni prehod, sta dva velika kampa in turistično-gostinski objekt tik ob Kolpi. “Mogoče bodo našli primernejšo rešitev, ki jo bodo v prihodnjem tednu pretresli v okviru notranjega in ostalih ministrstev ter podali rešitve,” je povedala županja. Kot je še dodala, se problem pojavlja tudi v okolju, saj je z ograjo zaprt potok, ki teče v Kolpo, kar povzroča težave ribam, ki se ne morejo nemoteno gibati.

M. G., STA