fbpx

Županja spet poteptala voljo občanov – zavrnila je referendum o gradnji migrantskega kampa v Črnomlju

Foto: Matic Štojs.

V Črnomlju so pred dnevi vložili pobudo za izvedbo občinskega referenduma, podprto s številnimi podpisi občanov, ki so zahtevali, da o postavitvi migrantskega centra odločajo sami, in ne peščica občinskih svetnikov. V Beli krajini je završalo že oktobra, ko so občani šele prek medijev izvedeli o nameri tamkajšnje županje in Vlade RS, zdaj pa je županja z zavrnitvijo referenduma poskrbela za veliko ogorčenje med lokalnim prebivalstvom. V civilni iniciativi se sicer nikakor ne nameravajo predati, odgovor županje bodo natančno preučili in se odločili za naslednji korak.

V civilni iniciativi so odgovor županje Občine Črnomelj, ki zavrača vsakršno pobudo za razpis referenduma o gradnji migrantskega kampa, prejeli v petek zjutraj, nad negativnim odgovorom pa niso presenečeni, saj je po njihovem županja že doslej venomer “poteptala vsako voljo občanov in občank glede migrantov.” Zakaj bi bilo tokrat drugače, se sprašujejo v iniciativi. “Takšno vztrajanje je skrajno nerazumljivo in smo res presenečeni, da občani in občanke pri tako pomembni odločitvi nimamo niti najmanjše besede,” so še zapisali.

Naj spomnimo bralce, da so oktobra v Črnomlju občani protestirali, ker so šele prek medijev izvedeli za novico, da namerava Vlada RS umestiti v občino sprejemno-registracijski center za migrante. Občani so zato združili moči in ustanovili Civilno iniciativo (CI) proti migrantskemu centru. Organiziran protest je bil prvi tovrstni v zgodovini občine, županja Mojca Čemas Stepanovič in predsednik države Borut Pahor pa se visoki udeležbi navkljub nista odzvala. Še več, pristojne vladne službe so že mesece prej opravljale oglede zemljišč, o katerih najemniki, občinski svet in ostala interesna javnost niso bili obveščeni.

Županja Črnomlja se je sicer odzvala na naše vprašanje v zvezi z referendumom, za katerega pa trdi, da bi ga dovolila le, če bi bila zahteva zanj v skladu z zakonodajo. Čeprav trdi, da voljo občanov spoštuje,  na podlagi toge pravne razlage njihovo pobudo zavrača. Zavrača pa tudi vsakršne navedbe, da se na območju občine Črnomelj trenutno načrtuje gradnja migracijskega centra, saj v sklepu Občinskega sveta OČ v nobeni točki takšnega kampa ni omenjenega z besedo. Omenjeno pa je, da bo v primeru novega navala migrantov treba zagotoviti varnost občanov in migrante zbrati na enem mestu.

“Vsebina sklepa Občinskega sveta Občine Črnomelj, ki je predmet pobude Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini, da se razveljavi na referendumu, govori o zagotovitvi varnosti na območju občine Črnomelj v primeru povečanja migrantskega toka na območju občine. V točki ni govora o nobenem migrantskem centru,” je v izjavi za javnost obrazložila Čemas Stejapanovičeva, ki pa ni pozabila napasti lokalnega odbora stranke SDS.

“Referendum na temo migrantskega vprašanja ni v občinski pristojnosti in se koristi kot orodje politične propagande SDS, ki preko Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini in predsednice Občinskega odbora SDS Črnomelj in črnomaljske svetnice SDS nadaljuje s širjenjem strahu pred morebitnimi migranti oz. ilegalnimi prebežniki,” svoje videnje dogodkov pojasnjuje nekdanja skupna kandidatka vladnih strank DeSuS in SD na županskih volitvah v Črnomlju.

V iniciativi so seveda razočarani, ker se je županja odločila za politično obračunavanje z nasprotniki, in upajo, da bo čimprej doumela, da si ljudje preprosto ne želijo migrantov v svojem kraju. “Če ste tako prepričani, da to ni volja prebivalcev, zakaj potem ne dopustite referenduma? Občinski svet je o tem že odločal in sprejemal sklepe v imenu celotne Bele krajine, čez nekaj tednov pa to ni več mogoče. Tudi na nas se s strani prebivalcev vrši pritisk in od nas pričakujejo, da ukrepamo. Vi boste, če ne prej z upokojitvijo, zapustili delovno mesto županje, nam pa bo ta migrantski center ostal za vedno. Ko bo enkrat tukaj, se ga bomo le s težavo rešili,” so županji zapisali v odgovoru.

L. S.