Županja spet poteptala voljo občanov – zavrnila je referendum o gradnji migrantskega kampa v Črnomlju

Foto: Matic Štojs.

V Črnomlju so pred dnevi vložili pobudo za izvedbo občinskega referenduma, podprto s številnimi podpisi občanov, ki so zahtevali, da o postavitvi migrantskega centra odločajo sami, in ne peščica občinskih svetnikov. V Beli krajini je završalo že oktobra, ko so občani šele prek medijev izvedeli o nameri tamkajšnje županje in Vlade RS, zdaj pa je županja z zavrnitvijo referenduma poskrbela za veliko ogorčenje med lokalnim prebivalstvom. V civilni iniciativi se sicer nikakor ne nameravajo predati, odgovor županje bodo natančno preučili in se odločili za naslednji korak.

V civilni iniciativi so odgovor županje Občine Črnomelj, ki zavrača vsakršno pobudo za razpis referenduma o gradnji migrantskega kampa, prejeli v petek zjutraj, nad negativnim odgovorom pa niso presenečeni, saj je po njihovem županja že doslej venomer “poteptala vsako voljo občanov in občank glede migrantov.” Zakaj bi bilo tokrat drugače, se sprašujejo v iniciativi. “Takšno vztrajanje je skrajno nerazumljivo in smo res presenečeni, da občani in občanke pri tako pomembni odločitvi nimamo niti najmanjše besede,” so še zapisali.

Naj spomnimo bralce, da so oktobra v Črnomlju občani protestirali, ker so šele prek medijev izvedeli za novico, da namerava Vlada RS umestiti v občino sprejemno-registracijski center za migrante. Občani so zato združili moči in ustanovili Civilno iniciativo (CI) proti migrantskemu centru. Organiziran protest je bil prvi tovrstni v zgodovini občine, županja Mojca Čemas Stepanovič in predsednik države Borut Pahor pa se visoki udeležbi navkljub nista odzvala. Še več, pristojne vladne službe so že mesece prej opravljale oglede zemljišč, o katerih najemniki, občinski svet in ostala interesna javnost niso bili obveščeni.

Županja Črnomlja se je sicer odzvala na naše vprašanje v zvezi z referendumom, za katerega pa trdi, da bi ga dovolila le, če bi bila zahteva zanj v skladu z zakonodajo. Čeprav trdi, da voljo občanov spoštuje,  na podlagi toge pravne razlage njihovo pobudo zavrača. Zavrača pa tudi vsakršne navedbe, da se na območju občine Črnomelj trenutno načrtuje gradnja migracijskega centra, saj v sklepu Občinskega sveta OČ v nobeni točki takšnega kampa ni omenjenega z besedo. Omenjeno pa je, da bo v primeru novega navala migrantov treba zagotoviti varnost občanov in migrante zbrati na enem mestu.

“Vsebina sklepa Občinskega sveta Občine Črnomelj, ki je predmet pobude Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini, da se razveljavi na referendumu, govori o zagotovitvi varnosti na območju občine Črnomelj v primeru povečanja migrantskega toka na območju občine. V točki ni govora o nobenem migrantskem centru,” je v izjavi za javnost obrazložila Čemas Stejapanovičeva, ki pa ni pozabila napasti lokalnega odbora stranke SDS.

“Referendum na temo migrantskega vprašanja ni v občinski pristojnosti in se koristi kot orodje politične propagande SDS, ki preko Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini in predsednice Občinskega odbora SDS Črnomelj in črnomaljske svetnice SDS nadaljuje s širjenjem strahu pred morebitnimi migranti oz. ilegalnimi prebežniki,” svoje videnje dogodkov pojasnjuje nekdanja skupna kandidatka vladnih strank DeSuS in SD na županskih volitvah v Črnomlju.

V iniciativi so seveda razočarani, ker se je županja odločila za politično obračunavanje z nasprotniki, in upajo, da bo čimprej doumela, da si ljudje preprosto ne želijo migrantov v svojem kraju. “Če ste tako prepričani, da to ni volja prebivalcev, zakaj potem ne dopustite referenduma? Občinski svet je o tem že odločal in sprejemal sklepe v imenu celotne Bele krajine, čez nekaj tednov pa to ni več mogoče. Tudi na nas se s strani prebivalcev vrši pritisk in od nas pričakujejo, da ukrepamo. Vi boste, če ne prej z upokojitvijo, zapustili delovno mesto županje, nam pa bo ta migrantski center ostal za vedno. Ko bo enkrat tukaj, se ga bomo le s težavo rešili,” so županji zapisali v odgovoru.

L. S.

 • totex39

  Občani odstavite jo in konec. Na tak način bo v bodoče potrebno reagirati na vse take neposlušne politike, ki so jih izvolili občani.

  • cosmosjasnovidec

   Že vendar pa levaški komunajzerski zakon to preprečuje.
   Na miren in lep način je že ne bodo odstavili kaj drugega pa ne vem,če si upajo dovoliti drugače bi jo že davno vrgli iz občine skozi zaprto okno.

   • Novakec1

    Tud to se bo kmalu začelo.

 • sevenx

  Odstavite jo!

  • domovina mili dom

   Mariborski scenarij.

  • Novakec1

   Nasledil jo bo pa še večji musofil? Iz deža pod kap.

 • janez zorman

  Če jim že ceste čez Gorjance ali tunela, nočemo zgraditi, jim lahko saj taborišče naredimo; si misli Mirko.

 • soc

  Kje je tu presenečenje? Od moči ponovno poblaznela drhal na levici ne pozna meja – imajo kapital, imajo medije, imajo sodstvo, imajo izobraževanje, imajo popolno zakonodajno in izvršilno oblast. Prvič po zgodnjih osemdesetih letih so popolnoma neogroženi v sedlu. Edina formalna kontrola je Bruselj, ki je pod Junckerjem in kvazidesnico v celoti ausglajzal. Edina resna kontrola in nevarnost Novemu razredu je torej Washington, ki mu Slovenija dokazano dol visi. Že Mussomelli ni imel odobrenih zob, da bi ugriznil.

  Edino upanje je torej – družinski vpliv Melanije. Klavrno, tole.

  • Nata

   +++++++++

  • Brane

   Ti pa si krlec,prav iz te tvoje amerike in Bruslja izhajajo problemi migrantov. Kavboji so izumili tako ISS kakor teroriste z drugimi imeni,arabsko pomlad,tako levi kakor desni pa plešejo tako kot v EU prdijo. Nekateri res nimate pojma o geopolitiki in kaj je čigav interes. Ko bo drhal navalila jih k….boli kaj bo počela ena bedna županja ali butale imenovane Slovenija, samo 50-100 milijonov jih čaka na zeleno lučko !!!

  • cosmosjasnovidec

   Na Melanijo pa res nimaš kaj računati in tudi ona tukaj nima nobenega vpliva niti interesa za Slovenijo katero je celo že nekajkrat poprej zanikala in se v ameriki predstavljala,da je Avstrijka.
   Kdo dejansko je pa je resnica v Ameriki prišla na dan z kandidaturo Trumpa.
   Slovenija se je po celem svetu z tako levaško komunajzersko vlado zasrala vsem,da jih sploh ne zanima kaj se v njej dogaja.
   Poglej obiske tovariša Pahorja sedaj celo pri diktatorskem turškem morilcu Erdoganu prej pa pri ostalih arabskih predsednikih pa obisk Putina v Sloveniji in tako naprej.
   Vsi ukinjajo poslovne stike z Slovenijo zato je pa tudi nastala taka brezposelnost v njej in pocrkalo je vse kar je bilo možnega ostalo so pa razprodali tujcem.
   Tudi Piranski zaliv je sigurno že predan davno Hrvatom arbitraža je pa le metanje peska v oči državljanom.To se bo izvedelo,ko tako ali tako teh komunajzarjev več ne bo v vladi ampak že prepozno.
   Državljani bodo preklinjali Pahorja ter celotno SMC vlado in na tem bo vse skupaj ostalo nekaj časa potem se bodo pa pomirili in zadeva bo pozabljena.

 • Dušan Ripoten

  Volili ste jo,sedaj pa jo postavite pred vrata.Nehajte nasedat levičarjem in “novim obeazom”,drugače ne cvilite !!!
  DVOLIČNEŽEV JE V SLOVENIJI PREVEČ – POSPRAVITE VSE NA SMETIŠČE !!!

 • Olga

  Izdajalko je treba odnesti iz občine!

 • Nata

  Kako lepo se da obrniti besede. !!
  V slucaju da jih bo več, jih bo potrebno zbrati na enem mestu ??
  Ja, kaj za vraga je to drugega , kot migrantski center ??

 • garfi

  če bo šlo tako naprej bomo vsi Slovenci migranti
  volilne ankete kažejo, da je narod butast in pasiven

  • Brane

   Kam boš pa emigriral ??? Na zahodu je že v vsaki drugi vasi đamija ??? Pajmuješ pa ruski ???

   • fmg9

    Drži, zahodna EU ni več tisto kar je bila.
    Zaenkrat se držijo Višegrajske države, kjer se tradicija in kultura še ohranjata. Pa tudi gospodarsko nas precej prekašajo… Ruski federaciji pa tudi niso naklonjene…

   • baldeagle

    Kdor hoče imeti mir in varnost, so prav gotovo najboljše destinacije Australia and New Zealand.

 • resnicaboli

  Zakon je tu da vidimo kako to v praksi deluje.

  • domovina mili dom

   Zakaj misliš, da so komunisti ta zakon izglasovali? Ker na ulice gredo samo levi anarhisti.

   Ta zakon je pisan samo za odstranjevanje desnih županov. Žal je tako.

 • domovina mili dom

  Simptomatično enako početje kot diktatorja Brgleza. Ukazi iz enega središča, to je CK-KPS.

 • Olga

  Koga ta “županja” – politkomisarka zastopa?!! NEZAKONITE migrante ali občane, ki so ji dali mandat?! Ljudje, NIKOLI VEČ NE VOLITE LEVAKOV!

  • domovina mili dom

   Ona je od CK poslana, da jeb** narod.

  • Johan

   Levičarje in tajkune !

  • Brane

   Ta zastopa tistega,ki jo je napičil na volilno listo. Konkurenca je imela še večjega cepca in slabšo propagando. Poglej si nedavni cirkus čez lužo !!!

 • elh

  Kaj ste jo pa volili?

  In ostali po Sloveniji, kar pomislite s katerimi politiki se vaši župani bratijo. Je bil Cerar že v vaši občini in so se mu klanjali? Se vaš župan rad nastavlja fotografom v družbi z expredsednikom?
  Slabo za vas, potencialno možna lokacija odlagališča oziroma centra za azilante. Župan bo na vladni strani.

  To velja za vse tople objeme vseh ministrov in uradnikov trenutnih na oblasti z vašimi župani. Azilantska nevarnost v takih občinah je velika, župani jim bodo nemo asistirali.

 • bojan

  Ljudje na ceste je treba … saj povozijo vsako voljo državljanov

 • Unikatna

  Pa kaj je s temi župani in oblastniki?! Ljudje so vas izvolili!
  —————————————————————————–
  Spor med Avstrijo in Turčijo se stopnjuje. Turčija zahteva, da se iz Avstrije vrne domov 53.000 kebab prodajalcev!

  http://dietagespresse.com/streit-eskaliert-tuerkei-ruft-53-000-kebab-verkaeufer-aus-oesterreich-zurueck/

 • Razocarana

  Če županja ni pripravljena upoštevati volje svojih občanov, potem bi jo morali občani odstraniti. V Sloveniji moramo začeti z prakso da vladajoče, pa naj bo to na državni ali lokalni ravni, ki ne upoštevaljo državljanov ki jim plačujejo placo, takoj odstranimo z njihovih položajov. Če niso pripravljeni delati tistega za kar so od nas plačani, potem niso primerni za to da nas zastopajo.

  • Brane

   A si ti zadovoljna z vlado v zadnjih 20- tih???? Zakaj je nisi odstranila??? Fora je ista,samo revolucija je bolj lokalna !!!

   • Jana Novak

    začne se na lokalnih nivojih, kjer je lažje in ljudje dobijo zalet, potem sledi nadaljevanje
    vse do vrha.

   • Razocarana

    Zato ker moramo za to Slovenci skupiti skupaj, nekaj kar, na žalost, še nismo sposobni. Vendar imam upanje da so bo začelo kmalu in najprej na lokalnem nivoju.

   • cosmosjasnovidec

    Drži vendar je to samo zaradi napačno določenega zakona glede tega.
    Če bi se sprejel zakon kakršen bi se že davno moral bi bila možnost odstavitve tistih kateri ne delajo v dobro državljanov tako kot piše Razočarana.
    Seveda pa leva komunajzerska sodrga sprejetju takega zakona nasprotuje na vse možne načine.

 • Anton

  kokr vem sedaj po “tnovem” več ne bo problema s temi samovoljnimi župani, pač ga odneseš ven iz mestne hiše al pa še bolje kar po hitrem postopku brcneš čez okno;)

  sarkazem press

 • RATATA

  Na pravih protestih so obrazi smrtno resni!

 • zokispoki

  Kar naj še naprej komunajzarje volijo.

 • Franc Novak 1979

  Vse dokler se javna uprava ne bo skrčila na stanje iz leta 1992 bo Slovenija v qrcu. Ukiniti je treba tudi VSE občine in narediti dve regiji in glavno mesto. Vse dokler se življenjski nivo ne dvigne na nivo, kot ga ima glavno mesto, se ves presežen denar države vlaga v regije. Državni svet in državni zbor se ukine, skupščina državljanov pa ima 21 poslancev, po 8 iz regij, 3 iz Ljubljane in italijanskega in madžarskega predstavnika manjšine. In to so EDINE skupine, ki se lahko proglašajo za manjšine, vse ostalo so samo ZDRUŽBE (društva) državljanov. Obvezna je srednješolska izobrazba, (minimum 4. stopnja), vse nadaljnje študiranje je PLAČLJIVO. Kar kdo rabi za svoje potrebe (firme ali država) bo polno štipendirano z obvezo, da se čas študija odsluži po vložku v službi štipenditorja. Tisti pa, ki bodo v odličnosti študija videli prihodnost z visoko plačo, pa si bodo študij plačali in potem jasno imeli toliko višjo plačo, da se vložek povrne. Seveda pa je OBVEZNO ukiniti združevanje v sindikate v VSEM javnem sektorju, saj vsi živijo zgolj in samo od prispevkov državljanov, ki ta denar v realnem sektorju ustvarijo.Ministrstvo za vojsko ukiniti, samo generalštab in potrebno število starešin oz. vaditeljev naborniških vojakov, vse dokler se vojska ne uredi, da vrhovni poveljnik ne bo podal poročila o najslabši vojski na svetu. Vojski in policiji več pooblastil za dejavnost na mejnem območju, (graničarji), in čimprej izstop iz EU in NATO ter vključitev v ASEAN in BRICS, da bomo Port of Asia v Kopru in da bo Slovenija enkrat delovala samo zase. Za začetek pa lahko Rusom ponudimo Maribor in Cerklje za letalske baze. Gotenico pa za raketno bazo, da NATO paktu ne bo treba v Ukrajino siliti, da bi bil bliže Rusiji. Za konec pa še tole, na cesti bo novih 160.000 brezposelnih, kar bo velik socialni pritisk na proračun. A ste zmešani? Sedaj proračun plačuje (nad)povprečno plačo iz istega žaklja (2.200,00€ bruto po glavi), sedaj pa jim bo plačevalo preko CSD 232,50€ + obvezno zavarovanje + dodatno zavarovanje, kar boo zneslo 400,00€ na brezposelnega in bo proračun prihranil 1.000,00€ x 160.000 = 160 milijonov mesečno, ne glede na to, da se v proračun ne bo “zlilo” znesek od 2.200,00€ bruto. In to pomeni, da s to rešitvijo proračun pride takoj v pozitivno letno stanje, saj je to dve milijardi evrov.

 • Novakec1

  Še ni potrjen zakon o odstrelu županov.

 • dr Janez Sveti

  Zkaj pa potrebujemo emigrantske centre? Saj so na mostovih čez Kolpo panelna vrata in žiletkasta žica na bregovih. Nisem še opazil bunkerjev in mitralješka gnezda. Imam pa neke zveze za protipehotne mine, če potrebujejo :) “Arbeit macht frei”

  DR Janez Sveti minolovec

 • albusa aquilae

  Narveč sveta otrokam sliši Slave,
  tje bomo najdli pot,
  kjer nje sinovi si prosti voljo vero in postave;
  S seboj povabim druge vas junake,
  Vas, kterih rama se ukloniti noče:

 • Svinsk zrezk

  Ja obrozit se bo treba cim prej ,in to na crnem trgu ,ker legalno do orozja ne prides vrjemte sm probu.

  • Topsy Turvy

   Od legalneg itak nimas koristi. Svoje lovsko sem prodal. Ker ko pride cas… bojo prvo prisli pobrat to ki je registrirano.

 • Aron

  zupanja, ne daj se! cestitke za pokoncno drzo in za to, da ne podlegate politikantskim pravokacijam

  • Jana Novak

   muslote si domov pelji. Nima kaj par ljudi odločat o varnosti drugih in jih ogrožat z navozom srednjeveške golazni.

 • cosmosjasnovidec

  Županja Mojca Čemas Stepanovič.
  Torej spet ena od levih komunajzerskih čefutarjev.
  Kdo jo je pa izvolil,če ne oni sami čeprav so vedeli kdo je?
  Torej so morali v naprej že vedeti kaj se bo dogajalo ali jim je pa obljubljala,da tam ne bo prostora za kamelotrajbarske musliče?
  Levaku,komunajzerju in čefutarju ni za verjeti in to bi lahko že vedeli sedaj je pa že prepozno in na lep in miren način ne bodo dosegli popolnoma nič saj je očitno,da se za njih sploh ne zmeni niti jih ne upošteva.
  Vsakemu županu v občini kateri se strinja z postavitvijo kamelotrajbarskega centra leva komunajzerska vlada SMC dobro napolni njegove žepe in težko,da kateri tega ne sprejme.

 • if

  Županja: “Referendum bi dovolila le, če bi bila zahteva zanj v skladu z zakonodajo.”

  Tovarišica županja, referendum se bo zgodil mimo glasovalne skrinje vašega rdečega sistema. Monopol-i ste že izgubili. Ker ne upoštevate volje ljudi, ste kolaborantka antislovenstva!
  _______________________________
  Dol goljufi! Imam vas na muhi svobode!

 • Dušan Ripoten

  SLOVENCI,NA VOLITVE BO TREBA,
  POTEM SE BO ŠELE KAJ SPREMENILO,
  PA LEVIČARJE NE VOLITE,KER SO VAS ŽE PREVEČKRAT NA LED ZAPELJALI !!

  • Novakec1

   Take stvari se ne rešijo na lep način

 • RATATA

  Sfukat jo je treba.
  No če pa mal pomislim, kam pa naj bi dal žvali, če ne na obrobje, saj tam so jih itak že vajeni. Sem bil pred kratkim dol, pa sm si mislu “upizdo”. Mogoće śekej?

 • marker

  Že po priimku se vidi da njen mož ni naše gore list. Mišljenje in prepričanje pa v takih primerih prevzame tudi žena, drugače je prepir v družini.

 • Gregor Kastelec

  kuzla rdeča…

 • lauraas

  Pa ne samo, da bodo tu in delali probleme, še kraljevsko pogostitev jim bomo MI plačali!!! Poglejte koliko nas stanejo migranti na dan!

 • lauraas

  Edina rešitev je zmaga desnice na volitvah in bo mir pred takimi problemi!

  • RATATA

   Šele v drugi polovici drugega mandata!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!