fbpx

Američane v deželo Melanie Trump s kulinaričnimi dobrotami vabi Ana Roš iz hiše Franko

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Chef’s Table je ameriška dokumentarna serija Netflixove produkcije, vsaka epizoda predstavlja portret svetovno priznanega kuharskega mojstra. V seriji, ki je navdušila Američane, so gostili Ano Roš iz hiše Franko v Kobaridu, ki je Slovenijo postavila na svetovni gastronomski zemljevid, piše Daily Mail.

Gre za novo stopničko v karieri 44-letne Ane Roš, ki se počasi, a vztrajno prebija na svetovni oder. Med elito najbolj zvenečih imen se je prvič zares uvrstila leta 2012, ko je bila pri projektu Cook it Raw edina ženska. Za Chef’s Table stoji David Gelb, režiser kulinarične dokumentarne uspešnice Jiro Dreams of Sushi, ki govori o največjem mojstru sušija na svetu, 90-letnem Jiru Onu – ta v Tokiu vodi restavracijo sušija s 3 Michelinovimi zvezdicami. Gre za vizualno osupljivo serijo, ki se z vsako epizodo korenito poglobi v življenjsko pot, filozofijo in okolje upodobljenega kuharskega mojstra. Kulinarika je v zadnjih letih postala velik trend. V novi seriji sta med šestimi ljudmi dve ženski. Poleg Roševe še Dominique Crenn iz San Francisca. Slovenki je uspel velik podvig, čeprav Hiše Fanko ni na mednarodnem seznamu 50 najboljših restavracij.

Snemanje je bilo naporno, a dobra promocija Posočja
Hišo Franko so pri Netflixu našli sami in Roševo poklicali julija 2015, snemali naj bi septembra. Za 15- člansko snemalno ekipo so morali najti prenočišča. Američani so za potrebe snemanja najeli še lokalno slovensko produkcijsko hišo, vizažiste in snemalca z brezpilotnim letalnikom, ki je poskrbel za nekaj zanimivih posnetkov slikovitega Posočja. Snemanje je trajalo približno tri tedne s šestimi snemalnimi dnevi in z enim dnevom počitka. Snemali so 12 ur skupaj, ker pa september za Hišo Franko predstavlja še vedno visoko sezono, je bilo treba kar nekaj usklajevanja urnikov, saj so imeli Hišo popolnoma zasedeno. Roševa je dobila vnaprej določen urnik, ki ga ni mogla spreminjati.

Ameriški ustvarjalci so bili navdušeni
Ana Roš je začela kuhati in razvila svoje linije, ki niso podobne drugim. Kulinarike se je lotila pozno, brez predhodnega znanja. Posneta zgodba jo predstavi z vsemi podrobnostmi, tudi zakaj sta v hrani dve sestavini skupaj. Ana Roš nenehno sestavlja okuse z novimi razsežnostmi. Od deklice, ki ni znala speči jajca, je postala mojstrica spreminjanja okusov. Ena izmed njenih specialitet je medvedje meso v blitvi z naribanim hrenom. Tuji mediji poročajo tudi o ocvrtih belih špargljih z zeleno smetano, zlatovčico z divjimi jagodami in pinjencem, testeninah, napolnjenimi z ribanim sirom. Postrežejo škampe in gobe, svinjino, jastogom z ingverjem na posteljici iz starodavnih indijskih zeliščnih listov. Kuhinjo v hiši Franko vodi Anin mož Valter Kramar, ki je uredil hišo kulinarike na manjši kmetiji, podedovani od očeta. Gostilna je  v oddaljeni vasi Kobarid, v zahodnem delu države, obdana z borovim gozdom in s smaragdno reko Sočo. Le meter stran je italijanska meja. Razgled pa seže do  Italije in na ladje v Jadranskem morju.  Ana Roš in njen 49 letni-Valter Kramar sta veliko potovala po svetu. Najraje pa Ana pripravi dobrote s sestavinami iz lokalnega okolja, domačih hlevov, domače zelenjave in zelišč.

Izbor imen v drugi seriji Netfix so: Alex Atala iz Brazilije, Dominique Crenn iz San Francisca, Enrique Olvera iz Mehike,  Grant Achatz iz Chicaga, torej dva Južnoameričana in dva Severnoameričana. Gagan Anand, Indijec, ki kuha na Tajskem, njegova restavracija pa je po Pelegrinovi lestvici že drugo leto zapored najboljša v Aziji. Edina Evropejka pa je Ana Roš iz Kobarida.

Branka Jurhar