fbpx

Anketa pokazala stanje duha med podporniki strank: Največ jeze med podporniki Levice, strahu pa med volilci LMŠ-ja

Foto: STA

Episcenter je o trenutnem stanju v naši državi opravil raziskavo na podlagi ankete, rezultati pa so zelo zanimivi. Trenutno stanje v državi najbolj jezi podpornike Levice, medtem ko imajo podporniki gibanja Povežimo Slovenijo največ upanja.

V anketi je bilo zastavljeno vprašanje, ki se je glasilo: “Katero od teh čustev vas preveva, ko pomislite na trenutno stanje v državi?”,  rezultati pa so bili objavljeni na portalu Domovina.je.

Na podlagi rezultatov je bilo zaključeno, da so najbolj jezni podporniki leve opozicije, največ upanja gojijo volivci NSi in Povežimo Slovenijo, volivce Stranke Alenke Bratušek je najbolj strah, največ ponosnih pa je podpornikov največje stranke v državi SDS-a.

Da trenutno stanje v državi v njih zbuja upanje, meni 60 odstotkov volivcev krščanskih demokratov ter 53 odstotkov volivcev SDS-a. Več upanja kot eni in drugi pa občutijo simpatizerji novo nastajajoče široke koalicije Povežimo Slovenijo: kar dve tretjini navdaja upanje. Četrtina volivcev LMŠ-ja, 22 odstotkov volivcev SD-ja in 18 odstotkov volivcev NSi-ja ob trenutnem stanju v državi občuti strah, najverjetneje se bojijo izpada svoje stranke v parlamentu.  

Največ ponosnih ob trenutnem stanju v državi je približno petina med volivci SDS-a ob neupoštevanju podpornikov izvenparlamentarne Dobre države, med katerimi jih je ponosnih 22 odstotkov. Ponosnih je tudi 14 odstotkov simpatizerjev Povežimo Slovenijo in 9 odstotkov volivcev Naše dežele Aleksandre Pivec. Med NSi je ponosnih najmanj, in sicer 5 odstotkov. 

Kar je zanimivo, je dejstvo, da se pomembnosti volitev zavedajo prav vsi, od SD-ja, Levice in SAB-a, takih je recimo tudi 72,6 odstotkov volivcev SDS-a in 70 odstotkov volivcev NSi-ja. Največ tistih, ki dvomijo, da bo volilni razplet stanje v državi spremenil, pa je med potencialnimi volivci Dobre države (43 odstotkov) in Povežimo Slovenijo (41 odstotkov). 

E-maribor.si