fbpx

Apollo 10 je na temni strani lune posnel nenavadne zvoke zunajzemeljskega izvora

Vir: EPA

Posnetki poleta misije Apollo 10, s katerih je bila šele pred kratkim odstranjena oznaka “tajno”, razkrivajo, da so astronavti ob vstopu v območje temne strani lune, torej tistega dela, ki ga z zemlje ne moremo nikoli videti, na krovu vesoljske kapsule slišali nenavadne zvoke, podobne glasbi.

Signal prav gotovo ni mogel biti zemeljskega izvora, saj se je kapsula misije Apollo 10 nahajala na temni strani lune, kjer jih ne bi mogel doseči noben signal z zemlje. Astronavti na temni strani lune z zemljo tudi ne morejo komunicirati.

Kaj je na posnetkih tako nenavadnega? Zvok, ki so ga zaznali sprejemniki v kapsuli, je na moč podoben glasbi, čeprav ne takšni, kot bi jo pričakovali, če bi imela izvor kjerkoli na zemlji. Astronavti, ki so bili na krovu, trdijo, da je bil zvok še najbolj podoben žvižganju.

Apollo 10 je bila četrta misija Ameriške vesoljske agencije in šele druga misija, ki je obkrožila luno. Njena naloga je bila testiranje vseh postopkov, ki so bili potrebni za pristanek misije Apolla 11, ki mu je to uspelo le dva meseca kasneje. Člani Apolla 10 so se lunini površini približali na vsega 15,6 kilometrov oddaljenosti – to pa je bila tudi višina, na kateri se je začel postopek pristajanja za Apollo 11. 

Izkušnjo so zaradi strahu raje zadržali zase
Glasba temne strani lune je trajala skoraj eno uro, med tem časom pa so se astronavti pogovarjali, ali bi o tem dogajanju sploh poročali svojim nadrejenim. Na koncu so se odločili, da svoje izkušnje z njimi ne bodo delili, saj bi jim ti zaradi “dvoma v njihovo prištevnost” lahko prepovedali nadaljnje letenje, poroča RT.

Nekateri špekulirajo, da bi bil zvok lahko posledica interakcije z energijo nabitih delcev z magnetnim poljem. Ta teorija ima seveda očitno napako – luna namreč nima ne magnetnega polja in ne atmosfere.

Ž. K.