fbpx

Bizarno: Švedi gradijo “Kamelji park”, da se bodo migranti lažje vključili v njihovo okolje

Foto: epa

Bizarno: v švedskem mestu Göteborg gradijo “Kamelji park”, s katerim upajo, da bodo ustvarili delovna mesta za migrante, hkrati pa jim pomagali, da se bodo pri njih počutili bolj ‘domače’.

V omenjenem mestu upajo, da bodo v “Kameljem parku”, ki ga gradijo v predmestju Angered in že postaja pretežno migrantsko, lahko ponudili delovna mesta za tuje rezidente, saj se v nasprotnem bojijo, da bodo morali migrante preživljati s socialnimi podporami. Poleg tega si v omenjenem predmestju želijo, da bi se migranti počutili bolj ‘domače’, zato naj bi bil tovrstni park idealna rešitev.

“Kamelji park” je sicer del širšega projekta, s katerim nameravajo ustvariti delovna mesta na tem območju. Mesto Göteborg je namreč konec lanskega leta dobilo skoraj 13 milijonov švedskih kron, kar je približno 1,2 milijona evrov, iz Evropske unije, da bi lahko ustvarili nova delovna mesta za migrante.

Pričakujejo turiste iz celega sveta, tudi Kitajske in Japonske
Nosilec projekta Géza Nagy upa, da bo park, v katerem bo na desetine kamel, ki jih bodo obiskovalci lahko tudi jahali, postal priljubljena turistična atrakcija. “Največji vir prihodkov bo od turizma. Tako na Švedskem kot v tujini namreč obstaja velik interes za kamele, zato pričakujemo, da bodo sem prihajali turisti iz vsega sveta, tudi Japonske in Kitajske,” poroča Breitbart. “Menimo, da bi lahko Volvo in druga podjetja za oglaševanje najela kamele oziroma jih uporabila za fotografiranje ob njihovih izdelkih. Lahko pa bi nastopale tudi na modnih revijah,” pa so prepričani v mestu Göteborg.

Poleg tega je Nagy prepričan, da so migranti iz Bližnjega vzhoda in Somalije vir neprecenljive zakladnice znanja o kamelah, vendar pa bo kot nosilec projekta poskrbel, da se bodo migranti usposobili za to, kako vzgojiti in skrbeti za kamele v nordijskih državah.

Direktor tamkajšnjega Karitasa Gun Holmertz je projekt označil za rasističnega in takšnega, ki kaže “kolonialno miselnost” do migrantov, ki živijo v predmestju omenjenega mesta. “Projekt je absurden. V Angeredu si želijo neke vrste eksotični cirkus z migranti in živalmi.”

Marjanca Scheicher