fbpx

Britanska manekenka privolila v snemanje filma o intimnem prijateljstvu z vnukom Sigmunda Freuda

Med Lucienom Freudom in Kate Moss se je spletla tesna vez (foto: družbena omrežja)

Manekenka Kate Moss je privolila v snemanje filma o njenem tesnem in intimnem prijateljstvo med njo in slikarjem Lucianom Freudom, vnukom Sigmunda Freuda.

Biografski film z naslovom Moss & Freud bo ovekovečil tesno vez med supermodelom in pokojnim slikarjem, vnukom samega Sigmunda Freuda, ki sta sklenila tesno prijateljstvo, potem ko je Kate Moss izjavila, da so njene sanje pozirati umetniku.

Njuno sodelovanje je ustvarilo enega najbolj osupljivih portretov Freudove dolge kariere. Njegova umetnina skoraj v naravni velikosti ni prikazala Kate Moss kot supermodela, temveč kot fizično impozantno nosečnico, ki leži gola na postelji. Sprožilo je tudi poplavo govoric in ugibanj o naravi razmerja med njima, saj je Lucian Freud veljal za hedonista, ki mu niti najekstremnejše starostne razlike niso preprečile zapletanja z mlajšimi ženskami. Takrat je bil star 79 let, Kate pa komaj 28 let. Pravzaprav je bila privlačnost obojestranska, Mossova je pozneje Freuda opisala kot “najzanimivejšo osebo”, ki jo je kdaj srečala.

Goli portret 2002 je na ogled v dražbeni hiši Christie’s v Londonu. (Foto: družbena omrežja)

Scenarij za Moss & Freud je v Freudovem studiu napisal Lucas v izvršni produkciji modela s podporo Lucian Freud Archive. Za medije je povedal, da se je za to odločil zaradi Freudove čustvene in psihološke dramatike, boemstva, lepote likov in umetniškega procesa, ki naj bi se ujemali z Lucasovim življenjem. Leta 2005 je bil Goli portret 2002 prodan na dražbi za 3.928.000 funtov (približno 5 milijonov dolarjev). Trenutno je v lasti zasebnega ameriškega zbiratelja, na ogled pa je v dražbeni hiši Christie’s v Londonu.

“Sedeti za Luciana je bila čast in neverjetna izkušnja,” je dejala Mossova v sporočilu za javnost in pohvalila režiserja družbe Moss & Freud Jamesa Lucasa, češ da je po ogledu njegovega nagrajenega filma Telefonski klic vedela, da bo v pripovedovanju zgodbe vnesel čustva na način, ki si ga ta memoar zasluži.

Ana Hrovat