fbpx

Čudovito mesto, prežeto s 140 jeziki

Toronto. (Foto: iStock)

Toronto je mesto, znano po svoji večkulturnosti in raznolikosti, v katerem se prebivalci sporazumevajo v kar 140 različnih jezikih in dialektih. Mesto, kamor se vsako leto priseli okoli 100 tisoč novih prebivalcev, postaja eno najbolj kultnih mest na svetu.

Drugo največje kanadsko mesto je znano po svojem sprejemanju večkulturnosti in raznolikosti. Najpogostejši jeziki v mestu so italijanščina, portugalščina, kitajščina, filipinščina in Punjabi. V mestu lahko srečamo ljudi več kot 200 različnih etničnih izvorov, med katerimi je 28 odstotkov prebivalcev evropskega izvora, 19 odstotkov britanskega in 26 odstotkov azijskega izvora.

Foto: iStock.

Mesto je v zadnjih letih pospešeno vlagalo tudi v javni prevoz in tehnologijo, zaradi česar je le še bolj privlačno za nove priseljence. Bruce Poon Tip, ki živi v mestu že več kot 27 let, je mesto označil kot polno skrivnosti in dodal, da “ljudje sicer ob misli na Toronto ne pomislijo na obalo in plaže, ker nismo blizu oceana, a imamo čudovita jezera. Voda je čista in obala je bila razvita na način, da maksimalizira kakovost življenja.”

Mesto je znano tudi po svojih številnih parkih in sprehajalnih poteh. Nedavna raziskava je razkrila, da se Toronto uvršča na 4. mesto na svetu po površini drevesnih krošenj. “Mesto je čisto, varno, je središče inovacij in idealizma. Prelepo je. Hkrati je izjemno raznoliko v kulturi, ljudeh in idejah,” še dodaja Poon Tip.

Foto: iStock.

Poseben značaj in vzdušje dajejo mestu številne in raznolike kulturne soseske, kot so Little India, Little Italy, Portugal Village, Greektown in Chinatown. Vse to prispeva k raznolikosti tudi na kulinaričnem področju. Najljubše zbirališče lokalnega prebivalstva pa je zagotovo tržnica Kensington, z močno neodvisno umetniško sceno in lokalnimi podjetji. Prav tako Queen West in West Queen West ponujata številne trgovinice, galerije, kavarne  in restavracije.

U. V., BBC Travel