Do leta 2020 naj bi okrog Zemlje krožilo do 30 novih satelitov

Foto: epa

Galileo, najnatančnejši satelitski navigacijski sistem na svetu, je danes postal realnost,  je sporočila evropska komisarka za enotni trg in podjetništvo Elzbieta Bienkowska. Do leta 2020 je vrednost projekta, ki bo služil tudi v vojaške namene 10 milijard evrov.

Sistem, ki ga je Evropska vesoljska agencija v sodelovanju z Evropsko komisijo začela vzpostavljati leta 1999, prinaša natančnejši signal in boljšo pokritost z njim. EU bo z njim lahko konkurirala  ameriškemu sistemu GPS in ruskemu Glonasu.

Evropski sistem satelitske navigacije naj bi za več kot dvakrat izboljšal navigacijske zmogljivosti ter signale na oddaljenih območjih na severu Evrope in v velikih mestih. Tam namreč visoke zgradbe povzročajo motnje.

Nov navigacijski sistem bodo lahko uporabljali tudi v vojaške namene. Sever Evrope z boljšim signalom in zmogljivostjo, motnje bodo preteklost.

Za razliko od sistema GPS ali Glonas, ki sta sposobna lociranja do nekaj metrov natančno, naj bi Galileo iz vesolja usmerjal na meter natančno. Trenutno okrog zemlje kroži 18 satelitov, do leta 2020 pa naj bi jih do 30. Do takrat je vrednost projekta ocenjena na 10 milijard evrov.

B.J. STA

 • Darko Bukovec

  Google maps so letalske slike…nima nobene satelitske slike. In kje so potem vse te slike od satelitov?

  • sevenx

   Ljudje ne štekajo da GPS obstaja že od 1940. Da satelit pomeni oddajnik…
   In ja vedno več oddajnikov postavljajo za nadzor nad nami. Vse slike iz vesolja so 3d ali kompozicija slik iz izvidniških letal.

 • Adolf Hitler

  niti eden satelit ni zapustil orbite še do danes to so same laži židovske medie enako koker ni bil še nobeden ćlovek na luni punkt

  • Krtača17

   Ja je zanimivo ja, da vsakič ko izpade oddajnik za mobilno telefonijo, crkne tudi gps navigacija…le kako to? Neverjetna sinhronizacija s satelitom (ki ga ni)?