Ekstremno: Poznate mesto, kjer 14 let ni padal dež? In kraj, na katerega je padala toča, težka kar kilogram?

(Foto: iStock)

Svetovna meteorološka organizacija je pripravila seznam ekstremnih vremenskih razmer. Na njej tako najdemo najvišjo in najnižjo zabeleženo temperaturo, mesto, kjer je padlo najmanj dežja in tudi mesto, kjer so zabeležili največjo točo, piše hrvaški spletni portal Express.

Najnižja temperatura
Največji minus na termometru je bil zabeležen v Vostorku, ki se nahaja na Antarktiki. Tam so izmerili kar minus 89,2 stopinj Celzija, in sicer 21. julija 1983.

Najvišja temperatura
Zabeležili so jo v Dolini smrti v Kaliforniji. Leta 1913 so tam izmerili kar 56,7 stopinj Celzija!

Največ padavin v minuti
V ameriški državi Maryland, natančneje v mestu Unionville, so 4. julija 1956 izmerili, da je v minuti padlo kar 31,2 milimetra dežja.

Največ padavin v 24 urah
Znanstveniki so zabeležili, da je za rekorden dosežek padavin v enem dnevu poskrbel ciklon Dennis na otočju v Indijskem oceanu. To se je dogajalo iz  7. na 8. januar 1966.

Največja toča
Ta je padala v mestu Gopalganj v Bangladešu, in sicer 14. aprila 1986. Zaradi toče je takrat umrlo 92 oseb. Ledeni kosi, ki so leteli iz neba, naj bi tehtali tudi po en kilogram …

Najdaljše obdobje suše
Najdaljše obdobje brez padavin je zabeleženo v Čilu, v mestu Arica, kjer kar 14 let ni padla niti kaplja dežja, torej vse med oktobrom 1903 in januarjem 1918.

Največja ledena puščava
Največja ledena puščava, ki se ne nahaja na polarnem delu Zemlje, je na ozemlju Kanade. Nahaja se v narodnem parku Kluane in se razprostira na območju 21.980 kvadratnih kilometrov.

Poseljeno mesto z najnižjo temperaturo
Ojmjakon, kraj v ruski Sibiriji, je najhladnejše mesto, ki je izven Antarktike. Temperature v Ojmjakonu padejo celo do minus 68 stopinj Celzija, a kljub ekstremnemu mrazu tam živijo ljudje.

M. S.

 • Franc Šink

  In kje je trenutno najbolj neumna vlada?

  • to_mi_delaj

   To se ne sprasuje, to se ve.

 • Igor Kodelja

  Ja franc le kje jo imajo.??????hahaha

 • Aton

  In Dennis ima 1.825m. Malo površno po CNN Travel.. Upam, da M. S. ne zaračuna…

 • GverilaStyle

  in pozabili ste na slovenački parlament….tam ni sence dvoma!!!

 • ZatonMesecnikov

  Tile datumi pa nekako ne pašejo v agendo Gloubal Worming…

 • All Bot

  S histerijo Globalnega segrevanja levaki prepričujejo slaboumne in 18 letno mladino, ki nima pojma o ničemer da volijo zelene idijote. Zeleni so pa kot lubenice, zeleni na zunaj, rdeči navznoter.

 • igor

  Juzna Afrika.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!