Ekstremno: Poznate mesto, kjer 14 let ni padal dež? In kraj, na katerega je padala toča, težka kar kilogram?

Datum:

Svetovna meteorološka organizacija je pripravila seznam ekstremnih vremenskih razmer. Na njej tako najdemo najvišjo in najnižjo zabeleženo temperaturo, mesto, kjer je padlo najmanj dežja in tudi mesto, kjer so zabeležili največjo točo, piše hrvaški spletni portal Express.

Najnižja temperatura
Največji minus na termometru je bil zabeležen v Vostorku, ki se nahaja na Antarktiki. Tam so izmerili kar minus 89,2 stopinj Celzija, in sicer 21. julija 1983.

Najvišja temperatura
Zabeležili so jo v Dolini smrti v Kaliforniji. Leta 1913 so tam izmerili kar 56,7 stopinj Celzija!

Največ padavin v minuti
V ameriški državi Maryland, natančneje v mestu Unionville, so 4. julija 1956 izmerili, da je v minuti padlo kar 31,2 milimetra dežja.

Največ padavin v 24 urah
Znanstveniki so zabeležili, da je za rekorden dosežek padavin v enem dnevu poskrbel ciklon Dennis na otočju v Indijskem oceanu. To se je dogajalo iz  7. na 8. januar 1966.

Največja toča
Ta je padala v mestu Gopalganj v Bangladešu, in sicer 14. aprila 1986. Zaradi toče je takrat umrlo 92 oseb. Ledeni kosi, ki so leteli iz neba, naj bi tehtali tudi po en kilogram …

Najdaljše obdobje suše
Najdaljše obdobje brez padavin je zabeleženo v Čilu, v mestu Arica, kjer kar 14 let ni padla niti kaplja dežja, torej vse med oktobrom 1903 in januarjem 1918.

Največja ledena puščava
Največja ledena puščava, ki se ne nahaja na polarnem delu Zemlje, je na ozemlju Kanade. Nahaja se v narodnem parku Kluane in se razprostira na območju 21.980 kvadratnih kilometrov.

Poseljeno mesto z najnižjo temperaturo
Ojmjakon, kraj v ruski Sibiriji, je najhladnejše mesto, ki je izven Antarktike. Temperature v Ojmjakonu padejo celo do minus 68 stopinj Celzija, a kljub ekstremnemu mrazu tam živijo ljudje.

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...