fbpx

[Foto] To so skrivnosti naroda, ki živi 110 let, rojevajo tudi pri 65, raka ne poznajo

Foto: youtube/printscreen

Si lahko predstavljate? Živeti vsaj 100 let – brez bolezni, stresa in drugih preglavic? Obstaja narod, ki živi točno tako. Hunzi so stari narod, ki živi na samotnem območju, imenovanem “Oaza mladosti”, na meji med Pakistanom in Indijo. Povprečna življenjska doba je med 110 in 120 let, bolezni skorajda ne poznajo. V čem je njihova skrivnost?

Raziskovalci, novinarji in drugi radovedni popotniki, ki so jih obiskali, trdijo, da so pravi primer popolnega življenja. Kopajo se v ledeni vodi, tudi pri minus 15 stopinj. Pravijo, da je to ena izmed skrivnosti, zakaj tudi pozno v “starost” izgledajo zelo mladostno.

Prva velika skrivnost je v njihovem prehranjevanju
Poleti jejo surovo sadje in zelenjavo, tekom zime pa suhe marelice, nakaljene žitarice in ovčji sir. Obstaja obdobje, ko Hunzi ne jedo ničesar; obdobje je znano kot “lačna pomlad”. Takšno ime ima zato, ker je sadje takrat še nezrelo in zato pijejo samo sok suhih marelic. Obdobje traja 2 do 4 mesece, v njihovi zgodovini pa je zelo spoštovano. Po izkušnjah mnogih priseljenih tujcev je glavni dejavnik dolge življenjske dobe zdrava prehrana.

Proteine v telo vnašajo v minimalnih količinah, dnevni vnos kalorij pa znaša 1933. Od tega je 50 gramov proteinov, 36 gramov maščob in 365 gramov ogljikovih hidratov.

Hrana je steber zdravja?
Škotski zdravnik Mack Harrison je po vrnitvi v Anglijo izvedel poskus na velikem številu živali. Ena skupina se je prehranjevala z normalno hrano londonske povprečne družine, ki vključuje beli kruh, ribe, rafinirani sladkor, konzervirano hrano in kuhano zelenjavo. Kot rezultat takšne prehrane so se pri živalih pojavile različne človeške bolezni. Druga skupina živali se je prehranjevala s hrano ljudstva Hunzi in je ostala popolnoma zdrava.

Knjiga “Hunzi – ljudje, ki ne poznajo bolezni” avtorja Ralpha Bircherja opisuje temeljne lastnosti njihove prehrane in trdi, da je ta ključna za zdravo življenje: vegetarijanska prehrana, velika količina surove hrane, v prehrani prevladujeta sadje in zelenjava, naravni pridelki, brez kakršnekoli umetne kemije, živila, ki se pripravljajo tako, da se ohranjajo biološko dragocene sestavine, alkohol in sladkarije so na seznamu živil, ki se zelo redko vnašajo v telo, spoštujejo redno obdobje posta, piše 24sata.rs.

Ena izmed kitajskih revij je leta 1984 opisala zelo zanimiv dogodek. Pripadnik ljudstva Hunzi z imenom Said Abdul Mobuda je presenetil delavce na londonskem letališču Heathrow, ko je pokazal svoj potni list. Rojen je bil leta 1832 in je imel več kot 160 let. V deželi ljudstva Hunzi je veljal za zaščitnika, spominjal se je dogodkov iz leta 1850.

Rak in podobne bolezni – za Hunze je to španska vas!
Na mednarodnem kongresu o rakavih boleznih v Parizu, ki je potekal leta 1977, so strokovnjaki objavili, da je “po podatkih geokancerologije (znanost za raziskave o raku glede na različne regije po svetu) popolna odsotnost rakavih obolenj samo pri ljudstvu Hunzi”.

Za njih je prehoditi 100 do 200 kilometrov na dan enako, kot je za nas sprehod okrog hiše. Hunzi se z lahkoto povzpnejo na strme planine, s katerih sestopijo veseli in energični. Nijhov stalno nasmejan obraz in dobra volja prav tako prispevata k njihovemu boljšemu duševnemu in fizičnemu zdravju.

Anja Dangubič