fbpx

Greste v Peru? Potem morate vedeti teh deset stvari, preden greste na pot!

Foto: iStock

Peru zagotovo velja za državo, kjer lahko doživite toplo podnebje na sanjskih pacifiških plažah, pa tudi zimske razmere v Andih, med drugim na najmogočnejši gori Huascaran, ki meri 6.768 metrov. Naročite si ceviche, nazdravite s piscom in uživajte!

Lima je vredna ogleda
Večina potnikov si Limo ogleda le bežno, saj se jim preveč mudi, da bi si ogledali Cuzco in v naglici odkrili Machu Pichu. Vendar pa s tem delajo napako. Lima je daleč največje mesto v državi, v njej si je zatočišče našla več kot četrtina vseh Perujčanov. V Limi boste zagotovo okušali čudovite specialitete, nujno pa si morate ogledati tudi okrožje Miraflores in odlične muzeje. Med drugim nikakor ne izpustite muzeja Larco in erotične galerije, kjer so razstavljene skulpture izpred tisoč let.

Zaljubili se boste v ceviche
Sveža, surova riba, marinirana v sokovih citrusov in začinjena s pekočo papriko, včasih tudi z drugimi začimbami, zagotovo velja za najbolj priljubljeno jed v Peruju, pa če jo kupite na skromni ulični stojnici ali uživate v elegantni restavraciji. Tega okusa enostavno ne boste nikoli pozabili!

Ejla, Peru niso samo Inki!
Večina turistov si želi na vsak način ogledati izgubljeno mesto Inkov Machu Pichu in druge inkovske ruševine. Da bo ravnotežje pravo, hitijo na ogled še nekaterih katoliških cerkva in sosledje zgodovine “Tam so bili Inki, potem so prišli Španci in nas pripeljali do točke, kjer smo sedaj,” naj bi bilo popolno. Vendar, s tem delate krivico vsem ostalim znamenitostim. Nedvomno je inkovska era vrhunec perujske zgodovine, vendar pa CNN piše, da se perujski muzeji ponašajo s številnimi drugimi artefakti iz časa pred Kristusom.

Koktejl iz pisca. Foto: iStock

Pisco zmaga med vsemi koktejli
Pisco je znamenita perujska pijača, natančneje žganje iz grozdja. To obožujejo tudi v Čilu, zato prihaja med Čilom in Perujem do epskega rivalstva, čigav je pisco. Pisco sicer najpogosteje dodajajo v koktejle. V vročih dneh pa še posebej prija perujsko pivo Cusqueña.

Denar je sveta vladar, v Peruju pozabite na bančne kartice!
Če se odpravljate v odročne kraje Peruja, pozabite bančne kartice doma in si raje zagotovite, da imate v žepu bankovce. V lokalnih trgovinah ne bodo vzeli niti MasterCarda niti Vise, še manj pa American Express. Sicer pa imajo Perujčani radi ameriške dolarje, tako lahko brez težav kupujete z njimi, vendar pa radi zavrnejo preveč obrabljen ali raztrgan bankovec. Jah, ni vse dobro za Perujčane!

Višinska razlika vas spravi ob pamet
Če se odpravljate v Peru, morate vedeti, da je to gorata dežela in če si želite ogledati ostanke inkovske kulture, morate bit pripravljeni tudi na premagovanje višine in vseh problemov, ki jih ta prinaša. In kako se pripraviti? Najlažje je, če pijete veliko vode in imate možnost, da se umirite, torej, da vas ne zagrabi panika. Če se ne morete samopomiriti, pa lahko posežete po skrivnem “receptu” domačinov – listi kokine, ki jih zaužijete v čaju ali pa jih žvečite.

Perujska stranišča so prava posebnost
Nekatera vas bodo spravila ob pamet, ker v njih ni wc-papirja, druga pa, ker je ob njih napis, da morate wc-papir po uporabi vreči v poseben zaboj, ki se nahaja ob straniščni školjki.

Ste prepričani, da se želite sprehoditi po znameniti inkovski poti? Kako pa kaj vaša kondicija?
Na CNN pišejo, da se boste na tej znameniti poti zagotovo spomnili perujskega pregovora: “Če je cesta dolga, je še copatom tesno.” Inkovska pot je namreč v večini sestavljena iz kamnitih stopnic, ki so pogosto še zelo strme – itak pa nikoli ni bilo mišljeno, da bi po njih stopali navadni smrtniki.

Machu Pichu. Foto: iStock

Brez skrbi: obstajajo načini, ki bodo olajšali vaše “inkovske” bolečine
Če le imate možnost, si priskrbite kakšnega lokalnega vodiča, ki bo namesto vas nosil šotor, spalno vrečo, hrano … No, v bistvu kar vse, vključno z vami.

Nosači so res krepki fantje!
Če si želite po perujskih gorah potovati kot kakšen angleški lord v kolonijah, si omislite nosača. To so ponavadi delavci ali kmetje, ki iščejo priložnost, da zaslužijo dodaten denar. Tako brez težav nase prevzamejo tudi breme, težko 20 kilogramov. Poleg tega so nekateri nadvse uporabni, saj poznajo pot, pa tudi to, kako se izogniti izpahnjenim gležnjem.

Marjanca Scheicher