fbpx

Imate doma kurkumo? Kaj pa kavo, borovnice, čebulne olupke? Potem pa s tem barvajte.

Čudoviti pirhi obarvani s čebulnimi olupki (foto: Nova24TV/B. O.).

Ste tudi vi razmišljali, da bi letos za barvanje velikonočnih pirhov namesto škodljivih barv raje uporabili naravne barve. Verjetno je vsem dobro poznano barvanje s čebulo ali v teranovem vinu, a to še zdaleč nista edini možnosti.

Najpreprostejša rešitev za to, da se izognemo nevšečnostim barvanja jajc s kupljenimi barvili, je, da izberemo naravna barvila, ki so najbolj naravna in zdravju neškodljiva. In da ne boste mislili, da ste zato z barvami močno omejeni – sploh ne. Na voljo imate vse od rjave, rdeče, rumene, roza do vijolične. Možnosti je res veliko.

Namigi za predpripravo:
Trdo kuhana bela jajca postavite v hladno vodo. Zavrite vodo, potem pa jajca odstavite s toplote in jih pustite stati 10 minut, da se ohladijo. Jajca polijte z belim kisom (oziroma naredite, kot piše spodaj v sami pripravi), kar bo pripomoglo, da bodo bolje vpijala barve.

Za posebne vzorčke na pirhu lahko poskrbite z elastiko, ki jo ovijete okoli jajc, ali pa na lupino nalepite manjšo nalepko. Vse to odstranite šele, ko so jajca že obarvana in suha.

Zdaj pa k barvam:

  • Kurkuma

Tako kot pri kavi tudi kurkumo sresemo v hladno vodo in postopek ponovimo. Rezultat je rumena barva.

  • Kava

Lepo rjavo barvo jajc lahko dobimo tako, da v hladno vodo stresemo toliko kave, kot da bi želeli skuhati močnejšo turško kavo. Premešamo in dodamo jajca. Zelo počasi segrevamo in jajca kuhamo na majhnem plamenu.

  • Mleta paprika

Za oranžno barvo kuhajte dve žlički paprike v prahu v 4 skodelicah vode, dokler se ne razstopi. V to vodo potem namočite jajca.

  • Čebulni olupki

Eden izmed najpogostejših načinov naravnega barvanja pirhov je s pomočjo čebulnih olupkov.

Postopek si oglejte v videu:

  • Teran

Povsem preprosto. Jajca najprej za pol ure namočimo v mešanico kisa in vode, nato jih vzamemo iz kisa, postavimo v posodo, v kateri jih bomo kuhali, prelijemo z mrzlim teranom in postavimo na štedilnik, kjer jih na zmernem ognju kuhamo 15 min. Nato jih v vinu pustimo še nekaj ur, lahko tudi čez noč, naši pirhi pa bodo dobili vijoličasto barvo. Za škrlatno rdečo barvo je postopek enak, sestavina pa je rdeče vino.

  • Pesa

Za barvanje jajc s pomočjo pese potrebujemo svežo peso, iz katere barvo pripravimo tako, da pol kilograma pese narežemo na koščke, jih prelijemo z vodo in skuhamo. Tekočino precedimo, ji dodamo žličko kisa in v njej počasi kuhamo jajca. Barva jajčne lupine postane nežno rožnata.

  • Špinača

Špinačo narežemo na drobno in nanjo zlijemo toliko vode, da jo pokrije. Pustimo stati štiri ure, zatem špinačo kuhamo 30 minut in pustimo, da se ohladi. V ohlajenem barvilu že kuhana, a še vroča jajca namakamo 30 minut. Za zeleno barvo jajc lahko namesto špinače uporabimo tudi koprive.

  • Rdeče zelje

Zelje na drobno narežemo in nanj zlijemo toliko vode, da ga pokrije. Kuhamo 30 minut, zatem pustimo stati en dan in precedimo. V ohlajenem barvilu že kuhana, a vroča jajca namakamo 30 minut. Barvilo iz zelja je temnordeče barve, barva jajc pa bo modra.

  • Borovnice

Za sivo/modro barvo pa 10 minut kuhajte eno skodelico borovnic v 4 skodelicah vode. Odcedite borovnice in v vodo namočite jajca.

B. O.