fbpx

Irski znanstveniki so odkrili nov organ v človeškem telesu

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Mezenterij, ki je del prebavnega sistema, je povezan organ, za katerega sploh nismo vedeli. Irski strokovnjaki z univerze v Limericku so pojasnili, da so ta organ do sedaj ignorirali zaradi medicinskih besed, ki so ga narobe označevale.

Mezenterij je del potrebušnice in z njim je naše črevesje pripeto na trebušno steno. Poznamo ga že dolgo časa, saj je nekaj podobnega narisal  Leonardo da Vinci. Anatomski opis pred 100 leti je bil napačen. “Ta organ je daleč od tega, da bi bil fragmentiran, temveč je kompleksen.” To je v svoji štidiji zapisal kirurg J. Calvin Coffey, ki je s kolegi že v študijah iz leta 2012 in 2014 trdil, da povezani mezenterij sega od rektuma do tankega črevesa ob dnu želodca. Potem ko so odkrili njegovo strukturo, so bili znanstveniki prepričani, da imajo dovolj dokazov, da upravičijo uvrstitev mezenterija med organe. Kirurg Coffey je prepričan, da življenje brez mezenterija ni mogoče.

Ljudje imamo  78 organov, če k njim prištejemo še mezenterij, jih je 79. Srce, jetra, možgani, pljuča in ledvice so vitalni organi. Največji človeški organ pa je koža. Brez mezenterija bi naše črevesje opletalo.

Kirurgi sicer še ne vedo, ali  obstaja znanstvena organizacija, katere pristojnost je določanje oziroma imenovanje organov. Običajno strokovnjaki za anatomijo organe klasificirajo ne le glede na njihovo povezanost oziroma celovitost, ampak  tudi glede na njihovo funkcijo.

B. J., STA