fbpx

Izumili barvo, ki je temnejša od črne

Gabon viper (strupeni gad). Foto: wikimedia commons

Nemška modna oblikovalca sta prva razvila material, ki je bolj črn kot črna barva in sta ga uporabila za izdelovanje oblačil. Barva materiala se imenuje »strupeno črna« in je zelo, zelo, zelo črna.

Dva nemška modna oblikovalca Gabriel Platt in Phoebe Heess menita, da črna barva ni dovolj črna. Vsaj kar se tiče oblačil. Ideja je bila rojena na osnovi znamenite misli deklice Srede iz kultne serije Pri Addamsovih (The Addams Family): »Črno bom nehala nositi, ko bodo naredili temnejšo barvo,« piše nemški Zeit.

Wednesday Addams. Foto: Twitter

Wednesday Addams iz znamenite serije Pri Adamsovih. Foto: Twitter

"Črna je vesela barva." Wednesday Addams.

“Črna je tako vesela barva.” Wednesday Addams. Foto: Twitter

Navdih za ustvarjanje našla pri strupenem gadu
Za ustvarjanje nove barve sta po naročilu raziskovalcev iz Švice oblikovalca navdih poiskala kar v živalskem svetu. Natančneje pri posebni vrsti kače iz zahodnoafriške vrste strupenih gadov (Gaboon Viper).

Ta strupenjača je svoje vzorce sposobna tako pobarvati, da se popolnoma zlije s tlemi. Posamezne dele vzorcev na svoji koži pobarva na tak odtenek črne barve, da pogoltnejo oziroma vpijejo vso vpadno svetlobo. Ostali deli vzorcev na koži pa se po kameleonsko prilagodijo barvi tal. Tako je kačo na temnih gozdnih tleh skoraj nemogoče opaziti.

Strupeno črna majica za 98 evrov
Oblikovalec Platt pravi, da naj bi novi materiali pogoltnili za 50 odstotkov več svetlobe kot drugi črni materiali. Trenutno sta iz materiala izdelala le »strupeno črno« majico, ki jo na spletni platformi njunega kickstarterja lahko kupite za 98 evrov.

V rekordno črnih materialih bi izgledali kot črna luknja
Rekord najbolj črnega materiala, ki je bil izdelan, držijo raziskovalci z Univerze za znanost in tehnologijo kralja Abdulla iz Savdske Arabije. Obstajajo nanodelci, ki vpijejo med 98 in 99 odstotki vpadne svetlobe – ne glede pod katerim kotom osvetlimo tkanino. Oblačil iz tega materiala ne izdelujejo, saj je njegova barva tako črna, da je človeško oko ne more več obdelati. Če bi imeli oblečeno majico iz takšnega materiala, bi bilo videti, kot da se vaša glava in okončine zlivajo v nekakšno črno luknjo.

Anja Dangubič