fbpx

Ji bodo v SD odpustili? Nataša Pirc Musar najprej navedla Mirana Potrča kot svojega vzornika, nato pa ga kar predhodno “pokopala”

Upokojeni politik Miran Potrč. Vir: STA

Tekma za predsednika in predsednico države se bliža vrelišču. Le še nekaj dni nas loči od odgovora, kdo bo Pahorjev naslednik, česar pa se več kot očitno zavedata tudi oba predsedniška kandidata. Hud pritisk očitno še posebej vpliva na Natašo Pirc Musar, ki si je na soočenju na Radiu Ognjišče privoščila prav neprijeten zdrs, v katerem je predhodno pokopala starosto stranke SD, Mirana Potrča! Ji bo SD, predvsem pa gospod Potrč, odpustil? 

Musarjevi se je zdrs pripetil, ko je odgovarjala na vprašanje, kateri domači in tuji politiki so ji za vzor. Predsedniška kandidatka je na to odgovorila, da zelo pozorno spremlja delo slovaške predsednice Suzane Čapatove. No, očitno Nataša Pirc Musar veliko manj pozorno spremlja slovensko politiko. Kot svojega velikega vzornika je navedla starosto Socialnih demokratov Mirana Potrča, ki pa ga je kar pokopala. Tako se ji je zareklo: “V Sloveniji sem bila kritična opazovalka politike in politik, če pogledam za nazaj, sem zelo spoštovala dva, ki nista več v politiki. Mislim, da je gospod Miran Potrč žal že pokojni, bil je poslanec takrat še ZLSD, ki je vedno prebral vse in je bil izjemno načitan.” 

Predsedniška kandidatka je verjetno hotela med vrsticami podati kompliment Socialnim demokratom, ki so jim po hudem porazu njihovega kandidata Milana Brgleza izrazili podporo. To ji evidentno ni najbolj uspelo.

Nesrečni zdrs Nataše Pirc Musar “na papirju” (Foto: zajem zaslona, Radio Ognjišče)

Nataši Pirc Musar v poduk, Miran Potrč je svojo dolgoletno politično kariero začel v Zvezi Komunistov Slovenije ter s sindikalnim delovanjem. Njegov politični vzpon se je začel, ko je leta 1968 postal član Mestnega komiteja ZKS Maribor, nato od leta 1973 Predsedstva CK ZKS. Po osamosvojitvi je seveda nadaljeval svojo kariero med komunisti, ki so se preimenovali v Zvezo komunistov Slovenije – Stranko demokratične prenove in nato združili v ZLSD. Leta 2005 so ponovno spremenili ime v Socialne demokrate. Miran Potrč je bil delegat v zadnjih dveh mandatih Socialistične republike Slovenije, v samostojni Sloveniji pa je bil za poslanca izvoljen petkrat.

Miran Potrč, nekdanji poslanec SD in zadnji predsednik komunistične skupščine (Foto: STA)

Miran Potrč je seveda še kako živ! Danes šteje častitljivih 84 let in s svojo soprogo živi v Notranjih Goricah. Gospodu Potrču seveda želimo še veliko zdravja, Nataši Pirc Musar pa malce bolj pozorno spremljanje političnega dogajanja, še posebej njenih vzornikov, o katerih, kot kaže, ne ve prav veliko. 

Kako je na vprašanje odgovoril Anže Logar?
Anže Logar
je med tujini državniki kot svojega vzornika navedel nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca. Še posebej so mu bili všeč njegovi retorični nastopi, prav tako pa tudi od nekdanjega angleškega premiera Tonyja Blaira. Med slovenskimi politiki je izpostavil Jožeta Pučnika, ki kljub političnemu nasilju, ki ga je bil deležen, ni uklonil. “S s svojo trdno hrbtenico (je) tudi dobesedno sam neposredno prispeval k temu, da smo postali samostojna država,” je Logar povedal za Radio Ognjišče.

Gal Kovač