fbpx

Kaj je ubilo Robina Williamsa? Depresija ali demenca?

Robin Williams. Foto: Wikimedia commons

Komedijant Robin Williams se je avgusta 2014 obesil na svojem domu v Kaliforniji. Žena umrlega igralca Susan je prvič po njegovi smrti spregovorila o pravem vzroku njegove smrti. Igralec je imel uničujočo možgansko bolezen, različico demence.

O vzrokih, ki so oboževanega igralca vodili v samomor, je pretresena javnost ugibala ves čas. Vse dokler niso njegovi prijatelji oznanili, da je dolgoletna depresija vplivala na njegovo slabo psihično stanje, zaradi česar se je odločil za samomor. Žena igralca je nedavno pojasnila, da je Robin trpel za izčrpavajočo možgansko boleznijo, imenovano difuzna demenca z Lewyjevimi telesci, piše The guardian.

Da je igralec imel to bolezen, so potrdili šele pri obdukciji. Žena pravi, da se je Robin naročil za nevrološki pregled kak teden pred samomorom. Igralec se je skozi vse življenje boril z odvisnostjo od alkohola, pa vendar žena zatrjuje, da je bil osem let pred smrtjo popolnoma trezen.

Njegovi najbližji so zadnje leto obupano iskali vzroke, ki bi priljubljenega igralca lahko pahnili v smrt. Eden izmed njegovih zdravnikov je dejal, da se je Robin močno zavedal, da izgublja svojo pamet in prisebnost, a je bil ob tem nemočen.

Demenca z Lewyjevimi telesci
Tovrstna demenca je neozdravljiva in velja ob Alzheimerjevi bolezni za eno izmed najbolj razširjenih. Glede na znake je kombinacija med Alzheimerjevo (spominske motnje, težave s prostorsko predstavljivostjo, govorom in drugimi spoznavnimi sposobnostmi) in Parkinsonovo (tresenje, upočasnjenost gibov in mišljenja, povečan mišični tonus, manj izrazita obrazna mimika) boleznijo, kar za bolnika predstavlja strašne napore.

A. D.