fbpx

Kaj se dogaja z najbolj skrivnostno zvezdo v vesolju?

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/super-bright-comet-at-night-gm525629313-52038570

Oddaljena zvezda, ki utripa in medlo migota v vesolju, naj bi bila tako nenavadna in netipična, da so mnogi začeli sumiti, ali morda ne gre za prisotnost nezemeljskih bitij. 1200 svetlobnih let oddaljena zvezda tako postavlja številna vprašanja, ki v zadrego spravljajo celo astrologe.

Najbolj skrivnostna zvezda naj bi utripala z nejasnim in nekonstantnim vzorcem – to je bil razlog, da so znanstveniki začeli razmišljati o tem, ali je morda kaj ne zakriva.

Začetki že v letu 2015
Pojav, ki se ni zgodil še pri nobeni zvezdi doslej, beleži začetek v jeseni 2015. Strokovnjaki na tem področju so poskušali pojav razložiti z nešteto možnostmi, med drugim so omenjali črne luknje, komete in celo medzvezdne oblake.

Kaj pa vesoljci?
Raziskovalce je najbolj razburila misel o pojavu vesoljcev – ti naj bi pred zvezdo namreč zasadili rastlino, ki energijo pridobiva neposredno od zvezde. Če je trditev resnična, gre morda za največje odkritje v zgodovini. Ne glede na časopise, ki so v preteklosti že poročali o obstoju nezemljanov, teze nikoli niso bile uradno potrjene.

Lahko znanstveniki novo odkritje tokrat potrdijo?
Nihče teze še ni zares potrdil, vseeno pa je znano, da je prav tako nihče ni zavrnil – zaenkrat za negacijo še vedno ne obstaja dovolj podatkov. Nezemeljska bitja in špekulacije o njihovem obstoju so tako še vedno ‘v igri’ – “Celo posamezniki, ki sovražijo govorice o vesoljcih, so morali priznati, da je v tem primeru to še kako verjetna razlaga,” je povedal Jason Wright, vodilni astronom na univerzi v Penn Stateu.

Gre tudi tokrat le za lažni alarm?
Govorice in teze o “majhnih zelenih možicljih” so javnost pretresale že leta 1968, ko je skrivnostni signal odkril Jocelyn Bell Burnell. Tezo so takrat zavrgli, saj naj bi čudno valovanje zvezdi povzročali nevtroni, ki so se menda neprestano vrteli okoli svoje osi.

Za raziskovalce in znanstvenike izziv gotovo predstavlja vznemirljivo izkušnjo, saj se s pojavom srečujejo prvič. Kaj bodo odkrili, bo pokazal čas  a če so na pragu tako zanimivega odkritja, je to verjetno šele začetek …

S. E.