fbpx

Kako lahko to, da ste levičar, vpliva na vaše zdravje

Predsednik ZDA Barack Obama je le eden izmed znanih svetovnih levičarjev. Potem so tu še Oprah Winfrey, princ William, Pele, Angelina Jolie in Justin Bieber (foto: epa).

Sodeč po raziskavah ameriških psihologov možgani in telo pri levičarjih delujejo drugače kot pri desničarjih. Ljudje, ki pišejo z levo roko, so bolj nagnjeni k psihičnim motnjam in motnjam spanca, dosegali pa naj bi tudi slabši učni uspeh kot desničarji.  

Znanstveniki niso povsem prepričani, kakšen je glavni vzrok, da se ljudje rodijo kot levičarji, so pa prepričani, da so za to vsaj delno krivi geni. Kljub temu pa genetika ne igra tako velike vloge kot pri drugih podedovanih lastnostih, kot sta na primer višina ali inteligenca. Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na prevladujočo roko pri človeku, vendar veliko vlogo igra tudi naključje.

Levičarji so bolj nagnjeni k psihičnim motnjam kot desničarji
Raziskovalci so odkrili, da imajo ljudje, ki večinoma uporabljajo levo roko, večjo možnost za razvoj psihičnih motenj in bolezni. V raziskavi, ki so jo opravili v psihiatrični bolnišnici, se je izkazalo, da je bilo 40 % vseh bolnikov s shizofrenijo prav levičarjev. Prav tako so ti bolj nagnjeni k disleksiji, hiperaktivnosti in motnjam razpoloženja.

“Ta človek ima dve levi roki”
Družba nemalokrat povezuje levo stran z nečim slabim – na primer, ko rečemo, da ima nekdo dve levi roki – in desno stran s pozitivnimi stvarmi (“On je moja desna roka.”). Sodeč po ameriški raziskavi levičarji sicer razmišljajo drugače kot desničarji. V raziskavi, v kateri so morali udeleženci različne ilustracije razporejati v desni ali levi stolpec, se je izkazalo, da so levičarji večino pozitivnih ilustracij razporedili v levi stolpec, desničarji pa v desnega. To po besedah strokovnjakov dokazuje, da levičarji pozitivne stvari povezujejo z levo stranjo.

Foto: iStock

Foto: iStock

Desničarji dosegajo boljši učni uspeh kot levičarji
Sodeč po avstralskih raziskavah se otroci, ki so levičarji, težje soočajo z razumevanjem slovnice, prav tako pa imajo večje težave pri pisanju in branju ter slabše motorične sposobnosti od desničarjev. Levičarji bolj pogosto uporabljajo obe polovici možganov na nenavaden način, kar pa posledico lahko privede do učnih težav. Kljub temu pa večina otrok levičarjev pri osvojitvi znanj slej ko prej dohiti svoje sošolce.

Stres med nosečnostjo in levičarstvo
Ženske, ki se med nosečnostjo srečujejo z močnim stresom, se obraza večkrat dotikajo z levo roko kot z desno. To je tudi eden izmed prvih znakov, da bo novorojenček levičar, pravijo strokovnjaki. Sodeč po švedski raziskavi so otroci žensk, ki so bile med nosečnostjo pod hudim stresom ali celo v depresiji, tudi v splošnem bolj nagnjeni k temu, da postanejo levičarji.

Levičarstvo je bolj pogosto pri dvojčkih
Enojajčni dvojčki včasih predstavljajo zrcalno sliko eden drugega. En ima lahko materino znamenje na levem licu, medtem ko ima lahko drug identično znamenje na desni strani obraza. Včasih so ljudje verjeli, da se to zrcaljenje zgodi tudi na tak način, da eden piše z levo, drugi pa z desno roko. Prav tako je včasih veljalo prepričanje, da so bili vsi levičarji v začetku eden izmed dvojčkov, vendar je njihov brat ali sestra umrl v maternici. Seveda sta do danes obe teoriji že ovrženi, kljub temu pa sodeč po belgijski raziskavi 21 odstotkov levičarjev predstavlja prav eden izmed dvojčkov.

Prav tako naj bi se po poročanju CNN pri levičarjih pogosteje pojavljale motnje spanca, saj naj bi ti pogosteje v spanju brcali in se premetavali. Poleg tega levičarji sodeč po raziskavah povprečno zaslužijo manj denarja kot desničarji. Ženske, ki pišejo z levo roko, pa imajo po mnenju strokovnjakov večjo možnost za nastanek raka na dojki kot desničarke.

N. K.