[FOTO] Kako rastejo “zmajčki” v Postojnski jami

42 jajčec, ki jih je ribica izlegla na sprednji del kamna, preostalih 13 je na zadnji strani kamna (foto: Iztok Medja za Postojnsko jamo).

“Izgleda, da ‘zmajčki’ rastejo,” so navdušeni sporočili iz Postojnske jame. Podali so se namreč v ribičine vode in brez luči ter motečih zunanjih dejavnikov fotografirali tisto, na kar so čakali in upali – jajčeca v razvoju z vidnimi delitvami celic.

Navdušenje sta ob obisku izrazila tudi strokovnjakinja za biologijo človeške ribice Lilijana Bizjak Mali z ljubljanske Biotehniške fakultete in Stanley Sessions, molekularni biolog ter strokovnjak za področje integrativne biologije dvoživk na Hartwick collegu v državi New York.

Biolog Primož Gnezda ob urejanju novega akvarija v Vivariju Proteus (foto: Iztok Medja za Postojnsko jamo).

Biolog Primož Gnezda ob urejanju novega akvarija v vivariju Proteus (foto: Iztok Medja za Postojnsko jamo).

Koliko od trenutno 55 jajčec se bo razvilo v mlade ribice?
Zanimanje za ribico je izjemno, celo presenetljivo. Ljudje iz cele Slovenije dnevno sprašujejo po stanju v akvariju, obiskovalci Postojnske jame pa z navdušenjem spremljajo celo posnetke v živo iz akvarija in seveda sprašujejo, kdaj se bodo razvili ‘zmajčki’ in koliko jih bo, so sporočili iz Postojske jame.

Zdaj lahko samo čakajo, koliko od trenutno 55 jajčec se bo razvilo v mlade ribice. To je namreč nemogoče napovedati, saj so jajčeca šele v prvi fazi razvoja, ki je pri človeški ribici precej daljša kot pri drugih repatcih – tudi do dva tedna. Prvi fazi sledita še dve, na razvoj pa vpliva tudi temperatura vode. Pri temperaturi 11 stopinj Celzija traja proces najmanj 120 dni, v Postojnski jami pa je voda hladnejša (9 stopinj Celzija), zato bo proces zagotovo še daljši.

Obiskovalce Postojnske jame prosijo da gredo mimo akvarija čim tišje (foto: Iztok Medja za Postojnsko jamo).

Obiskovalce Postojnske jame prosijo da gredo mimo akvarija čim tišje (foto: Iztok Medja za Postojnsko jamo).

Zmajevka se bori proti sovražnikom
Zanimanja za jajčeca pa žal niso izkazali le dnevni obiskovalci jame, ampak tudi domačini – postranice, drobni rakci. Njim namreč jajčeca predstavljajo eno največjih poslastic, zato se vztrajno poskušajo dokopati do njih.

“Prav pri tem znova opažamo ribičine neverjetne, skoraj nadnaravne sposobnosti in ganljiv materinski nagon, saj kljub pomanjkanju vida (za zdaj) uspešno preganja podzemne vsiljivce. Da bi le zdržala, mama ‘zmajevka’,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Barbara Oprčkal