fbpx

Kako si pravilno pregledati dojke (video)

Foto: iStock

Redno mesečno samopregledovanje dojk je izrednega pomena za zgodnje odkrivanje raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Preverite, kako pravilno narediti samopregled.

15. oktober je dan zdravih dojk in kdaj, če ne danes, želimo še posebaj spodbuditi vse ženske (pa tudi moške), da bi si redno pregledovale svoje dojke. Do menopavze pregled izvedemo vsak deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu, svetujejo pri slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna.

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože. Takoj ko opazite spremembo, se morate nujno posvetovati z zdravnikom.

Pregled dojk korak za korakom

PRVI KORAK
Dvigni desno roko in položi levo dlan na desno dojko. Iztegni prste in jih stisni skupaj ter s krožnimi gibi pretipaj celo dojko. Začni na zunanjem obodu dojke in se z roko premikaj proti bradavici.

DRUGI KORAK
Nagni se naprej in podpri desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskaj na dojko.

TRETJI KORAK
Nagni se naprej, spusti levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipaj levo pazduho, nato ponovi pregled še z razprtimi prsti.

ČETRTI KORAK
Po kopanju si oglej dojke v ogledalu in jih primerjaj. Prepričaj se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato skleni roke za glavo in ponovno preveri, da ni sprememb.

Za več informacij si oglejte spodnji video, ki so ga pripravili na Europi Donni.

B. O.